Se dă rindeaua din imaginile următoare:
După datarea ei conform informțiilor de aici, reiese ca este o rindea Stanley Bailey Type 19 (1948-1961).
Rindeaua este cam de ruginită, dar cu potențial! După aplicarea tratamentului descris în mai multe postări anterioare recente, iată rezultatul:
Rindeaua a plecat spre un client, sper, mulțumit, însoțită de un săculeț cu șpan făcut chiar cu ea! 🙂
Multumesc si eu!
Catalin esti un adevarat vrajitor ( in sensul bun), faci lucruri minunate !
Multumesc! 🙂
Salutare.
Am nevoie de cîteva sfaturi pentru un începător, dacă ai timp.
În primul rînd, ce ar trebui să folosesc în prima etapă de lucru cu lemnul? Eu am o singură rindea, Stanley Bailey #5 jackplane (luată de la tine :)) pe care o folosesc pentru orice. Lemnul cu care lurez momentan e destul de neprietenos, lemn pentru paleți în principal. Suprafețe rugoase, cioturi, etc. Așa că am adus rindeaua într-o stare destul de proastă.
Pentru un buget nu prea mare, care e minimul necesar de scule cu care să mă descurc, fără a le uza prea mult? Nu caut o calitate excepțională a rezultatului, în faza asta. În principal vreau să lucrez la scaune, mese, polițe de dimensiune mică/medie, pentru uz personal.
A doua la mînă, ca să-mi repar rindeaua de ce pietre am nevoie? Înțeleg că e bine să fie cît mai multe granulații intermediare, dar pentru un rezultat decent, folosind una-două pietre ce variantă am?
O să te mai necăjesc și cu altele, dacă o să-mi poți răspunde. Mersi anticipat.
Numai de bine.
Salut. In principiu ai nevoie de macar doua rindele mari: una pentru lucrul grosier si una pentru finisat. Cea pentru finisat o ti cu lama dreapta si nu o bagi la degrosat. Ar fi buna una #4, Celei universale, #5, ar trebui sa-i ascuti lama cu profil putin curbat, ca sa intre mai agresiv la degrosare si sa nu se agata colturile lamei. Profilul lamei il faci pe o piatra mai grosiera. Ti-e bun si un ghidaj de ascutire. Acesta e produsul necesar: ghidaj + piatra aspra/medie: http://www.finetools.ro/STN-0-16-050/ascutire/accesorii-ascutire (77 lei)
Ti-ar mai trebui si o piatra de finisare cu 2 fete. Eu folosesc Naniwa 1000/3000: http://www.finetools.ro/DSFT-313346 (106 lei).
O rindea Stanley #4 noua costa 357 lei: http://www.finetools.ro/unelte-de-mana/rindele/rindele-vestice/STN-1-12-004
O rindea Stanley #4 secondhand costa 200 lei (nereconditionata) sau 300 lei reconditionata si ascutita de mine.