România USL-ista: distopie ruptă din romane SF

DISTOPÍE (< fr.s. f. Termen modern construit prin opoziție cu utopie și care se aplică unei lumi imaginate și negative. Printre creațiile distopice sunt mai renumite „Mașina timpului” a lui G. H. Wells, „1984” de G. Orwell și „Noi” de E. Zamiatin.  Sursa: DE (1993-2009) 

Pe lângă romanele citate în definiţia de mai sus, o altă distopie celebră este şi romanul „Fahrenheit 451” al lui Ray Bradbury (1953).

Statul, aşa cum citisem la un moment dat, este un instrument în mâna unei minorităţi folosit pentru a domina majoritatea populaţiei dintr-un teritoriu. Îmi scapă acum unde am citit acest lucru, dar ţin minte că era vorba chiar despre una dintre definiţiile moderne ale statului! Probabil se poate verifica… Mie îmi pare o definiţie destul de ancorată în realitate şi care nu încearcă să ne sustragă atenţia prin formulari vagi şi greu de urmărit! Desigur, e vorba de o definiţie simplistă, dar nu falsă! În cazul României, această minoritate este formată din membrii importanţi ai partidelor aflate la guvernare, probabil sub 1% din populatie. Totuşi, acest lucru nu este rău în sine, chiar dacă seamănă cu structura de organizare a societăţii din romanul „1984”:

Oceanian society: Big Brother atop, the Party in middle, the Proles at bottom, in „1984”.

Dar USL a mers mai departe de atât! De fapt a mers mult mai departe decât orice guvernare post-1989! Iată de ce:

1. Ca şi în romanul lui Orwell,  au adus în prim plan ideea suculentă de „inamic suprem al statului”. In „1984” acest personaj era  Emmanuel Goldestein.  Acum se vehiculează numele lui Traian Băsescu!

Acest personaj, un fel de ţap ispăşitor universal, merită orice efort şi sacrificiu pentru a fi nimicit! Pentru înlăturarea ameninţării cumplite pe care o reprezintă, nu doar că se poate face orice, dar este de datoria „partidului” să recurgă la toate mijloacele, oricât de extreme ar părea: abolirea democraţiei, anihilarea justiţiei (care ar putea fi părtinitoare „inamicului”), încălcarea drepturilor cetăţeneşti, oprimarea celor ce ar putea ajuta inamicul şi chiar a celora care ar putea încerca să gândeasca „obiectiv” („thoughtcrime„, crimă de gândire, era denumit acest „comportament reprobabil” în „1984”), ajutându-l astfel pe Marele Duşman!

Oare cine nu a remarcat că de aproape 2 ani singura strategie politică a USL este: „Băsescu e de vină”! Desigur, el, Marele Duşman este ajutat de forţe malefice cum sunt: ambasadele occidentale, SUA, Germania, UK, UE, Angela Merkel, Barosso, CCR (Curtea Constituţională a României), „aşa-zişii intelectuali” români (Pleşu, Patapievici etc), comisia universitară care a declarat ca Ponta a plagiat, revista Science, protestatarii anti-RMGC şi anti-gaze-de-şist, sătenii din Pungeşti, studenţii din Bucureşti, Timişoara, Cluj, cei care citesc, cei care postează mesaje negative pe Facebook etc etc.

Totul este un circ penibil, luat în derâdere încă din 1949, anul apariţiei romanului „1984”! Dar este practicat cu succes în România anului 2014!

Desigur, tot acest scenariu satiric, este în folosul cui trebuie: al partidul de conducere şi acoliţilor din jurul său! Cu mine, cu tine şi cu mulţi altii ei sterg pe jos!

2. A doua idee esenţială preluată de USL din literatura SF este că nu avem nevoie de intelectuali. Acesta este şi laitmotivul din „Fahrenheit 451” (451 grade Fahrenheit este temperatura la care arde hârtia – cărţile sunt simbolul intelectualilor). Folosindu-se de o retorică populistă şi primitivă, prin intermediul presei şi televiziunilor controlate şi apelând la mercenari fără caracter gen Badea, Gâdea, Ciutacu etc, USL desfiinţează orice intelectual ce încearcă să se revolte împotriva acestui regim barbar! Aproape oricare intelectual mai notoriu de care am auzit este catalogat drept „băsist” şi denigrat public cu ajutorul unui limbaj în faţa căruia un om cu un dram de bun-simt este lipsit de apărare!

M-am uitat stupefiat la înregistrarea emisiunii în care Badea „vorbea” unei audienţe impresionante numeric despre H. R. Patapievici… În permanenţă aveam senzaţia că uşa de la studio se va deschide şi un supervizor al lui Badea va intra şi-l va scoate pe acesta de-o ureche afară, dar nimic de acest fel nu s-a întâmplat! Incredibil!

De altfel, chiar sistemul de învăţământ, esenţial unui stat modern european este cel mai „neglijat” (alături de cel de sănătate). În schimb, subvenţionarea Bisericii a luat un avânt demn de evul mediu!  Politicienii ne vor proşti, bolnavi şi îndoctrinaţi!

Poate va trebui să ne obişnuim cu ideea ca eu, tu şi ceilalţi „intelectuali” cu IQ de peste 110 reprezentăm doar o minoritate şi că orice partid politic ne poate da peste bot cu votul majorităţii, a celor usor de păcalit, cei cu IQ sub 110 (majoritatea oameni de treaba, dar usor de „dus” cu promisiuni electorale, spectacole televizate şi slujbe bisericeşti)!

Iată "clopotul lui Gauss" reprezentand distribuţia IQ-ului în rândul populaţiei. Cei peste 110, "intelectualii", vom fi mereu minoritari
Iată „clopotul lui Gauss” reprezentand distribuţia IQ-ului în rândul populaţiei. Cei peste 110, „intelectualii”, vom fi mereu minoritari

Cel mai imoral lucru făcut de USL şi pe care nici o altă guvernare de după 1989 nu a îndrăznit (sau nu a stiut?) să-l facă este că a împărţit societatea românească în două: cei 75% uşor de păcalit şi restul de 25% care nu contează electoral!

Apropos, nu sunt „băsist” şi nici măcar nu mă interesează politica. Nu sunt membru cotizant sau simpatizant al vreunui partid politic. Doar constat cu consternare la ce nivel faptic şi de discurs sub-uman s-a ajuns! Regimul Băsescu a fost pistol cu apă faţă de ăştia! Am copil şi nu pot să fiu martorul nepăsător la ceea ce se întâmplă în jur!

Inchei postarea cu un link spre unul dintre articolele lui Andrei Pleşu, unul dintre cei mai huliţi intelectuali de către USL şi anturajul lor de bufoni mercenari:

http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/doua-romanii

P.S.: Ştiu că genul acesta de articole nu-mi aduc mai mulţi clienţi, din contră! Dar la ce bun o afacere prosperă cu preţul conştiinţei?!

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

28 de comentarii

 1. Felicitarii pt atentionare, numa ca dormim si tot dormim si unii ne tot invelesc in caz ca ne trezvim!
  Am citit despre planurii staliniste,comuniste, fasciste, marxiste, … ptieeu drace ca lea muitat pe celelalte… , ca sant toate creatile unui singur complot de mii de anii de a inrobi zapaci sclavi omenirea prin SOFISM.
  Cei care sp ca este o aiureala si ca totul este din cauza societatii , fac parte din elite chiar si din treptele cele mai de jos fiind soldateii.
  Autoinvinuirea populatiei , votul fals, etc . ARMELE LOR!
  Avem nevoie d e intelectuali pt a lupta acestei pleve mondiale de inrobire a omeniri ,chiar si cu pretul vietii precum strabunii nostrii!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 2. Nici daca il va omora pe base, sa nu credeti, va fi o inscenare si aceea, eii totii sant aceleasi degete de la o singura mana!
  O data d emult am pus o intrebare unui om politic destul de important,
  ce parere are despre conflictele acestea dintre SUA /URSS etc.
  a sp: acesti nu se inteleg decat ziua!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 3. „Apropos, nu sunt “băsist” … ! Regimul Băsescu a fost pistol cu apă faţă de ăştia!”

  Aici exista cel putin o eroare (de) logica. Regimul B dureaza din 2004, cel USL din 2012 asa ca e prematur sa spui ce ai spus mai sus. Regimul USL poate fi mai rau sau mai bun decat regimul B. Ti-as putea reaminti cam ce a facut regimul B insa, cand vei fi cu copilul la anaghie in fata unui spital ‘comasat’ (adica desfiintat) de B & gasca iti vei reaminti singur. Pentru mine si regimul USL si regimul B sint scarboase-n egala masura. Vezi, de exemplu, Rosia Montana & gazele de sist.

  Sa stii ca mi-ai fost foarte drag si ca aici, in Germania, bushcraft-ul e la mare pretuire. Salutari si unsubscribe!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Unsubscribe pe blog de mesterit pentru diferente de afinitati politice? 😉
   Crezi ca daca nu sunt fan USL/Antene nu scriu bine despre cum se ascut cutitele? 🙂
   Tocmai despre acest rau vorbeam in articol! Despre oameni care se urasc subit pentru ca sunt, cica, de partea Marelui Dusman!
   Politica nici nu ar trebui sa conteze pentru noi. Politicienii ar trebui sa fie niste functionari publici care merg la lucru spre buna functionarea a statului! Nu ar trebui sa fie subiect de fanatisme si dispute…
   Nu e nici o eroare de logica!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Nu stiu cum se vede din Germania, dar noi aici, in Romania, se pare ca o ducem mai bine decat vrem sa credem! Nerecunoscatori ce suntem!
   http://adrianhalpert.com/2013/12/28/romania-tv-oda-conducatorului-iubit-cadoul-lui-ghita-pentru-ponta-de-craciun/

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 4. De luat aminte. O analiza excelenta, bravo. Relevanta paralela cu ‘1984’.
  Dar bizonii nu se trezesc, si spalatii pe creier oricum vor vota cum bate vantul. Ce-i de facut?
  PS: m-am mirat (si m-am bucurat) cand am vazut articolul asta cu totul diferit de celelalte… suntem de aceeasi parte a baricadei.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Multumesc!
   Articolul l-am scris mai mult pentru mine! Nu cred ca voi „trezi” pe nimeni! USL-isti sunt ca sectantii, cred numai ce le spune big-brother! Nu incearca sa descopere logica din spatele vreunui argument! Basescu e de vina! Atat! Au creierele spalate!
   Nici vorba sa-i urasc sau sa am alte sentimente din astea! Am chiar rude simpatizante USL! 😉 In general sunt mai batrani si obisnuiti sa li se spuna ce sa creada! Si toti vor un tap ispasitor pentru raul secular din tara!
   Imorali si fara constiinta sunt politicienii care fac asta!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Urice am face, de partea noastra a „baricadei” va fi mereu o minoritate! 🙁
   Cei multi se duc spre partea care le promite mai mult, mintindu-i desigur! Daca le dau si 1kg de faina ca bonus electoral, nimic nu-i mai poate intoarce: vor merge ca zombi in aceiasi directie!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Tocmai s-a dat sentinta in procesul PSD-istului Adrian Nastase: 4 ani cu executare! Merge langa colegul de coalitie, Gigi Becali. Sper sa le urmeze si alti ticalosi, indiferent de apartenenta politica!
   Iar o sa tune Antenele ca Justitia joaca cum canta Basescu! 😉

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 5. Nu e nimic de facut,conducatorii nostri sunt parte din vibratia noastra,cand poporul se va indrepta atunci sa avem sperante ca vom avea si conducatori ca sa tina cu noi,Ei cu mult, noi trebuie sa ne multumim cu putin si trebuie sa ne obisnuim,sa nu uitam ca parintii si bunicii nostri au dus-o foarte greu in secolul trecut.Daca ne ajunge cutitu la os poate mai dam de o revolutie.Spor la treaba si un an cu multa inspiratie.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Multumesc frumos pentru feedback si urare! Toate cele bune!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 6. Bun articol . Felicitari !
  … in loc de Plugusor :
  Ține minte cinci cuvinte: Îi mai rău ca înainte …

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Multumesc pentru feedback!
   Pana prin vara nici nu prea stiam ce-i aia politica. La un moment dat am inceput sa ma ingrozesc de faptul ca o hoarda de escroci pot pune mana pe tara si o pot intoarce in feudalism!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 7. Și mie mi se pare catastrofala guvernarea USL dar, din alte motive. Însă „inamicul suprem al statului” mi se pare grotesc de-a dreptul. Oricum, idea pe care marșează (încă) USL-isti cu „inamicu” e stupidă, de vreme ce au avut toate pârghiile sa-și doboare adversarul politic și n-au făcut-o (din cauza mediocrității și superficialității, cred eu).
  În altă ordine de idei, a fi în minoritate, chiar într-o minoritate a minorității, cum dealtfel mă consider eu unul care nu simpatizez deloc cu intelectualitatea Pleșu &Co, dar firește îi recunosc ca intelectuali, nu e ușor și îți înțeleg sentimentele. Însă, acesta e ultimul loc în care ma-aș fi așteptat să citesc o postare legată de mizeriile din politică.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ani de zile nu am postat nimic despre politica pentru ca nu ma intereseaza politica, general vorbind!
   De 2 ani incoace s-a coborat sub nivelul de „avarie”, adica se merge spre o lovitura de stat mafiota.
   E ca atunci cand tara e atacata si fiecare puna mana pe ce are la indemana! 😉

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • * Nici când au venit sovieticii n-a fost mai grav ca azi pentru România, stat pe cale de disoluție, atrage atenția istoricul Dinu C. Giurescu
   http://ampress.ro/stiri/nici-cand-au-venit-sovieticii-n-a-fost-mai-grav-ca-azi-pentru-romania-stat-pe-cale-de-disolutie-atrage-atentia-istoricul-dinu-c-giurescu/

   * Oficial SUA, la București pentru a discuta despre ÎNTĂRIREA STATULUI DE DREPT
   http://ampress.ro/stiri/oficial-sua-la-bucuresti-pentru-a-discutat-despre-intarirea-statului-de-drept/

   * http://www.renasterea.ro/stiri-romania/actualitate/procurorii-csm-l-au-luat-la-ochi-pe-victor-ponta.html

   * http://www.revista22.ro/—-academicianul-viorel-barbu-amenintat-cu-nchisoarea-dupa-ce-a-dat-verdict-de-plagiat-n-cazul-ponta-16092.html (cine e Viorel Barbu: http://www.acad.ro/pag_cv/cv_vbarbu.htm)

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • La cine se refera Calin prin ‘inamicul suprem al statului’, care mai e si grotesc pe deasupra? Daca se refera la presedinte, ar merita un dus rece, ca e cam spalat pe creier (poate de la Antene, poate din simpla ignoranta, generata fata de scarba vizavi de politica pe care o avem majoritatea).
    Pe de alta parte, nu sunt de acord deloc cu istoricul respectiv Giurescu.
    Romania nu e pe nici o cale de disolutie (asa cum era in August 44, cand rusii erau calare peste noi, si din inamic al rusilor a devenit brusc aliat, si mai tarziu chiar colonie – impreuna cu tot blocul de est).
    In Romania, acum exista o gasca la putere care saboteaza democratia si institutiile statului, in scoplul mentinerii privilegiilor personale si sa poata fura, indreaptandu-ne spre modelul rusesc de autocratie.
    Sa vedem daca poporul asta (si mai ales clasa de mijloc, care trebuie sa deschida ochii) va reactiona la o asemenea amenintare. Deocamdata, cartile nu sunt jucate si desi se intampla fapte grave, situatia poate fi inca redresata.
    Statul de drept este in pericol, dar singura disolutie – care, din cat arata semnele, va urma indiscutabil – va fi cea a parlementului penalilor si a altor grupuri de interese.
    Sunt dispus sa contribui la treaba asta, si altfel decat scriind texte pe un blog.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Din pacate nu se aduna in strada mai mult de 2000 de persoane cu nici o ocazie. Lumea e plictidita, satula, fara vointa sau … la shopping, cinema, TV, overtime ca sa-si plateasca ratele etc…
     Guvernantii ar putea sparge orice miting cu o formatie de manele obscura care ar canta in paralel! Sigur aia ar aduna mai multi oameni decat mitingul… 🙁
     Dar, da, trebuie facut tot ce se poate!

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Si daca mai pun la socotela ca ‘istoricul’ asta Giurescu face parte din P Conservator, atunci inteleg mai multe :). Sa vedeti ce va mai spumega cand va intra Felix dupa gratii – curand.

    Nu te poti numi istoric si sa minimizezi raul facut de bolsevici Romaniei. Bolsevicii s-au razbunat cu varf si indesat pentru ca Antonescu a intrat cu Armata Romana pana la Stalingrad, si ne-au facut ‘cadou’ regimul comunist. La momentul acela, nu prea am avut de ales, erau peste noi.
    Avem exemplul Finlandei in WWII, care desi a luptat initial cu rusii si ulterior cu nemtii, a stiut sa se opreasca unde trebuie, sa-si pastreze autonomia si sa ramana in picioare, cu demnitate, atat fata de germani, cat si fata de rusi.
    Noi am fost carpe si presuri si pentru unii, si pentru ceilalti.
    Chestie de obisnuinta istorica, probabil.
    Chiar si acum, marea masa a romanilor sunt carpe, manipulati de politicieni dupa cum vor ei. Si dupa aia, se mira ca le merge rau.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Aproape ca avem guvern complet dupa gratii. Felix va fi „eminenta cenusie”, sfatuitorul din umbra, tot dupa gratii. 🙂

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 8. Expresia „regimul Basescu” e de rasul curcilor, cand in primii patru ani a guvernat de facto ce se cheama azi USL, cu Tariceanu la guvernare minoritara si PSD facand opozitie cum face azi Blaga. „Dictatorul Basescu” nu a avut controlul nici cat sa treaca prin parlament trecerea la unicameral, ceruta de populatie prin referendum valid. Cand aud gargara populista a USL ma bucur ca stiu cifrul. Nu e complicat. Deriva din „cine nu e cu noi e impotriva noastra”. Cand vorbesc de tara, popor etc. de fapt vorbesc de cei cu carnet, cotizatie, dosar de santaj si celelalte atribute de incredere. Restul sunt inamicul, impreuna cu toata biosfera. Daca nu suntem la mana lor cum ar putea avea incredere in noi?

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Cei care stau ca Zombi pe Antena 3 nu aud nici un argument 🙁
   Cred ca a facut Felix un fel de virus care le intra prin ochi si le prajeste creierul 😉

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 9. Nu sunt puţini cei care vad dincolo de televizor. Bine că eşti treaz. Ai grijă de ai tăi.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Multumesc! Succes cu blogul!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Despre asta scriam
    http://ggverb.wordpress.com/2014/01/07/oameni-care-lucreaza-in-ziua-de-maine/

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Ma bucur sa aflu despre demersuri autentice! In partea „fara TV” este multa informatie buna, dar si capcane…
     Minte limpede sa avem!

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 10. Toate bune și frumoase (adevărate) dar dilema Cetățeanului turmentat dăinuie: „Noi cu cine votăm!?!”

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Da, mare dilema! Trebuie sa alegem intre hotii mincinosi si mincinosii hoti…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.