Pietrele belgiene – FAQ

Articol in lucru!!!

Deşi am descris în numeroase rânduri caracteristicile pietrelor belgiene, aproape zilnic primesc pe mail întrebări despre acestea. Pentru ca toate informaţiile pe care le scriu de obicei ca răspuns la mailuri să fie “la vedere” (dar şi ca să mă scutesc de munca de a furniza în mod repetat aceleaşi informaţii) o să încerc să prezint în mod succint cam tot ce este demn de reţinut despre pietrele belgiene. Această prezentare o voi face sub forma clasică de răspunsuri la întrebări frecvente (FAQ):

1. Ce sunt pietrele belgiene

Pietrele belgiene  abrazive care ne intereseaza – coticule (galbene) si BBW (albastre) – sunt roci sedimentare formate din argila si materie cu origine vulcanica. Ele au luat nastere printr-un proces unic de metamorfoza care a avut loc acum aprox. 480 milioane ani intr-o  zona limitata a muntilor Ardeni. Acest proces de transformare care a avut loc timp de milioane de ani a dus la aparitia intr-o concentratie deosebit de mare a cristalelor de granat Spessartit. Acest tip de granat se prezinta sub forma de cristale aproximativ sferice-multifatetate, asemanatoare unor mingi de fotbal cu dimensiuni intre 5 si 20 microni:

Cristal de granat Spessartit

Fatetele acestor cristale formeaza unghiuri obtuze intre ele, unghiuri care confera acestor particule, precum si pietrelor care le contin, proprietati de abrazivitate puternica, dar in acelasi timp delicata.

Concentratia de cristale de granat in pietrele “BBW” si “Coticule” este deosebit de mare si variaza intre 20% si 45%. Pietrele galbene (coticule) tind sa aiba concentratia mai mare de cristale abrazive, dar aceste pietre galbene sunt mult mai rare si mai scumpe decat pietrele albastre (BBW).

Pietrele belgiene galbene (Coticule) sunt folosite inca de pe vremea Imperiului Roman. Actuala si singura exploatare de pietre belgiene care mai exista (http://www.ardennes-coticule.com) isi are sediul si atelierul de prelucrare in aceiasi cladire in care timp de peste 145 s-a petrecut, neintrerupt, aceiasi activitate.

Sediul si atelierul Ardennes-Coticule

Cariera din care se extrag pietrele belgiene se intinde pe o suprafata de aprox. 300 x 100 metrii. Pentru fiecare kilogram de “Coticule” se extrag 2 tone de minereu!

Cariera
Vinisoara subtire de piatra galbena inconjurata de piatra albastra si alte roci

2. Ce caracteristici au pietrele abrazive naturale belgiene

Pietrele belgiene “Coticule” si “BBW” sunt pietre abrazive foarte fine cu o duritate structurala medie. In functie de modul de utilizare dar si de piatra particulara pe care o avem, granulatia efectiva a acesteia poate fi variata in intervalul 4000-10.000. Deoarece continutul de granati din pietrele belgiene este foarte mare (cel mai mare intalnit in natura), aceste pietre sunt foarte abrazive relativ la finetea lor. La o finete comparabila, foarte putine pietre intalnite in natura se pot lauda ca sunt mai eficiente ca pietrele belgiene!

Asa cum am vazut mai sus, particulele active care confera pietrelor belgiene o abrazivitate remarcabila sunt cristalele de granat. Duritatea acestora este peste 72 hRC (1360 Knoop) astfel incat pietrele belgiene se preteaza la ascutirea oricarui obiect taios din otel. Duritatea otelurilor cunoscute nu depaseste 65 hRC iar marea majoritate a cutitelor si uneltelor taioase au duritate sub 62 hRC.

Ca structura, pietrele belgiene se afla undeva intre pietrele dense de tipul Arkansas si cele moi, japoneze (gresii). Aceasta face ca o piatra belgiana, la o abrazivitate comparabila cu o piatra japoneza de super-calitate, sa reziste la mult mai multe folosiri. Fata de pietrele Arkansas sau asemanatoare, pietrele belgiene, desi mai moi, sunt mult mai eficiente si mai versatile (de exemplu prin capacitatea de a li se varia granulatia efectiva). Din experienta mea cu mai multe tipuri de pietre naturale (Arkansas, japoneze de mai multe feluri, englezesti, germane, belgiene etc) pietrele belgiene mi-au parut compromisul cel mai bun intre eficienta, rezistenta in timp si pret. As tinde sa spun ca sunt cele mai bune pietre naturale din categoria de granulatie ~6000, dar nu vreau sa fac afirmatii fara sa fi incercat pietre foarte scumpe japoneze (exista unele de peste 2000 USD bucata de 1kg).

Ca o remarca ce merita a fi amintita este faptul ca o piatra mai dura isi pastreaza planeitatea mai mult timp ca una moale, dar tinde sa fie mai putin abraziva. La pietrele moi particulele abrazive sunt eliberate mai frecvent din structura in care sunt prinse formand o pasta abraziva foarte eficienta. Este stiut ca pietrele japoneze sunt utilizate prin formarea pastei puternic abrazive pe suprafata cu o piatra mai mica numita Nagura. In acelasi mod pot fi folosite si pietrele belgiene, caz in care granulatia efectiva coboara spre 4000. Prin diluarea succesiva a pastei abrazive pe pietrele belgiene, granulatia aparenta a acestora tinde spre 10.000 (piatra uda si fara pasta). Pietrele foarte dure, gen Arkansas, nu au aceasta proprietate interesanta de a putea fi utilizate cu sau fara pasta abraziva creata pe suprafata.

3. La ce se pot folosi pietrele belgiene

Pietrele belgiene sunt pietre abrazive utilizabile la finisarea taisurilor cutitelor, bricelor, uneltelor si a oricaror alte obiecte taioase. Pentru a fi eficienta finisarea taisului pe o piatra belgiana, acesta trebuie sa fi fost ascutit in prealabil pe o piatra abraziva mai grosiera (cu granulatia 500 -2000). O data ce avem un tais ascutit (adica cu cele 2 plane ale taisului intersectandu-se dupa o linie foarte subtire) dar nefinisat (adica cu micro-striatii lasate de o piatra grosiera sau medie), trecerea acestuia de cateva ori pe o piatra belgiana “Coticule” sau “BBW” ii va imbunatati in mod semnificativ capacitatea de taiere si rezistenta in timp a acestei proprietati. Aceste lucruri se intampla deoarece finisarea taisului pe o piatra fina duce la eliminarea “zimtilor” lasati de piatra grosiera, zimti care reprezinta puncte de slabicine care in scurt timp se transforma in mici crapaturi ale taisului (care astfel va ceda mai usor).

Pietrele belgiene galbene (Coticule) au fost timp de secole pietrele standard folosite de barbieri pentru ascutirea bricelor. Chiar si acum, cei care inca folosesc briciul pentru a se barbieri prefera pietrele belgiene tuturor celorlalte variante naturale sau artificiale. Acest fapt se datoreaza eficientei si versatilitatii in utilizare a acestor pietre minunate.

Ascutirea briciului pe piatra Coticule

4. De ce sunt atat de renumite aceste pietre

Deşi în multe locuri de pe Terra fenomene geologice misterioase au dat nastere unor roci mai speciale ce au proprietatea “magica” de a da tais otelului bont, doar o mica parte a acestora au ramas in constiinta umanitatii de la o generatie la alta timp de zeci sau chiar sute de generatii. Printre aceste cateva tipuri de pietre ce pot fi enumerate pe degetele de la o singura mana, cu siguranta isi gaseste loc piatra belgiana galbena, asa numita Coticule. Ea este pretuita si cautata inca de pe vremea Imperiului Roman si insusi denumiera de Coticule inseamna piatra de ascutit in limba latina!

Daca aceasta piatra renumita s-ar fi extras din dealurile pe care este asezata Roma, i-as fi putut banui de subiectivism pe vechii romani, dar ea se extrage dint-o regiune indepartata si doar calitatile ei intrinseci au facut-o atat de dorita in vremuri in care marketingul si televizorul nu mimnteau poporul ca in zilele noastre! 🙂

Cine a pus o data lama unui cutit sau unelte pe piatra belgiana galbeana si a vazut cum dupa doar cateva treceri particulele fine de otel se aduna pe suprafata acesteia, cu siguranta a inteles ca laudele aduse acestei pietre nu sunt desarte! Este absolut remarcabila puterea de abraziune a unei pietre cu granulatie atat de fina!

In plus, versatilitatea acestei pietre datorate proprietatii de a se putea utilizeaza atat direct, lubrifiata cu apa sau prin formarea in prealabil a pastei abrazive pe suprafata ei, o recomanda ca o piatra cu totul neobisnuita! Ea este preferata de cei care ascut brice acolo unde alte pietre nu reusesc sa produca rezultate satisfacatoare!

 

Imagine din "Musée du Coticule"

5. Cate tipuri de pietre belgiene exista

6. Care este diferenta intre pietrele albastre si cele galbene

7. Ce semnifica impartirea pietrelor galbene pe calitati (standard si selected)

8. Cum se folosesc pietrele belgiene

9. Cat de bune sunt pietrel belgiene comparativ cu alte pietre naturale

10. De unde se pot procura pietre belgiene

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

23 de comentarii

 1. Catalin, super faina explicatia! Buna decizia sa explici cu ce se mananca aceste pietre belgiene. Astept continuarea, esti pe lista de bloguri urmarite 🙂

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Multumesc! O sa mai sciu incontinuare despre pietrele belgiene! Pe mine ma fascineaza tot mai tare pe zi ce trece!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 2. antradevar,e fascinant,aceasta piatra asi schimba culoarea an functie de utilizare e superb, elegant si mult mai rapid decat celelalte piatre.Asta am observat eu si cele 85 de brice ale mele

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • 85 de brice! Wow! Eu am vreo 10 si credeam ca sunt multe! 😉 Da’ las ca am peste 100 de rindele si peste 100 de nivele cu bula 🙂

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 3. fiecare cu “doctoru’ lui frate(a mi place si mie lemnu’ la nebunie.cum altfel crezi ca le tunez”?nuc, trandafir,par,frasin ,stejar,antelegi tu,plasele de soi,un lemn exotic daca a mi dai tu vreo adresa mai jos la pret saru’mana

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Timi, iti trimit eu prin posta niste lemn de wenge pentru vreo 4 perechi de plasele. Gratis, evident! O sa ma uit daca mai am adresa ta…. Sau poate mi-o trimiti tu pe cea din buletin, pentru Posta.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 4. wow faci tu asta?pentru mine? cata sa stii ca te astept la Buzau sa ti fac o tunsoare frumoasa.adresa mea de acasa:Buzau,cartier micro14,bloc19,ap43,dar daca mi trimiti asa ceva prin fancurier,e deajuns un telefon:0723453650.a ti fac si eu o tunsoare gratis evident! poate doua, poate vii mereu cine stie ,poate ti place,nu stiu unde exact stai(Timisoara?).dar asta vroiam sa spun de cate ori treci prin buzau da mi si mie un telefon.o sa ti arat colectia mea

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Tymy, eu iti multumesc de oferta esi nu prea cred ca o sa beneficiez de ea: eu stau in Timisoara si in 38 de ani de viata nici pe aproape de Buzau nu am ajuns… Dar cine stie…. 🙂
   Mi-ar face placere sa-ti trimit niste lemn exotic… Prin Posta Romana totul e gratis, inclusiv transportul. Prin FanCourier va trebui sa platesti transportul vreo 16 lei. Cum sa-ti trimit?

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 5. Ok,prin posta normala daca i gratuit multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 6. Iftimie, ai ceva poze cu colectia ta?
  de ceva vreme ma barbieresc si eu cu briciul, asa, ca sa par mai interesant, dar si pt ca, cum ma barbieresc cel mult odata la trei saptamini, aparatele de ras obijnuite se infunda, cu briciul merg direct.

  interesant e ca am vazut la un prieten (Ljuba, a luat si el piatra de la tine) un cristal de ala de granat, da cam cit o cireasa nu f mare, forma e aia.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • @Matei: banuiesc ca Ljuba nu a gasit cristalul ala mare in piatra de la mine!? 🙂

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 7. mister Matei Cimpan daca vrei sa vezi poze adevarate,te invit si nu numai pe tine,pe Facebook.sunt Tymy Haircut.si tu Cata te poti uita

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Tymy, de ce nu-ti faci site pe http://www.wordpress.com, ca si blogul meu? E mai comod pentru cei care vor sa-ti vada bricele sau ce ai mai scris sau ce mai faci… Mai comod din cauza ca nu trebuie sa-si faca cont si alte din astea…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 8. mi am facut da nu anteleg prea bine limba engleza(spre rusinea mea) ok o sa ancerc sa fac si treaba asta scuze Cata

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 9. gata, va invit pe blogul meu multumesc frumos Catalin(Tymyhaircut wordpress.com)

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ma uit la bricele tale ca la concursul de frumusete “Miss Universe” ! 🙂

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 10. multumesc,sper ca e bine ce am facut pe acolo

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 11. Asteptam ca si restul punctelor sa fie dezvoltate. 🙂 5..10

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • O sa vina, dar sunt cam “in corzi” cu timpul 🙁

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 12. Salut, foarte tare blogul tau si explicatiile despre pietrele belgiene! de la cautat tocilarie pentru cutitele mele de bucatarie am ajuns sa imi doresc sa le ascut eu 🙂

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Sper sa gasesti aici informatii folositoare! Daca ai vreo nelamurire, voi fi bucuros sa te ajut!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 13. Buna ziua !
  Am inteles, din diverse surse de info ca aveti spre comercializare pietre de ascutit cutite de o calitate f buna..
  In cosecinta, va rog sa mi recomandati o piatra de ascutit pt otel dur, de tipul VG 10, D2, ADICA IN JUR DE 60 -61 HRC

  Binteinteles ca ma intereseaza si un pret ok..

  Va rog sa mi dati un raspuns pe adresa de e mail
  thebigtosa@gmail.com

  multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • @Claudiu: ti-am raspuns pe mail!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *