Oţelurile speciale DAMASTEEL

Grosse-rosen-damasteel-knife

Evoluţia tehnologiei prelucrării metalelor se contopeşte, mai mult decât orice alt domeniu, cu însăşi evoluţia omenirii. De la primele unelte şi arme metalice care ne-au scos din eupoca de piatră, etapele evoluţiei noastre sunt punctate de avansul metalurgiei.

Descoperirea fierului a fost primul mare pas după cupru şi bronz. Apoi, primele oţeluri au dat naştere legendelor ce înconjoară armele de Damasc, Toledo, ale săbiilor de samurai. Obţinerea pe scară largă a oţelurilor a coincis cu revoluţia industrială.

După un secol XX, care a adus mai degrabă mici îmbunătăţiri în ceea ce priveşte calităţile oţelurilor, la sfârţitul sec. XX intră în scenă oţelurile obţinute din pulberi metalurgice (PM), tehnologie care crează premisele atingerii unor performanţe tehnice imposibil de atins prin tehnologiile clasice. Oţelurile obţinute prin tehnologia PM au o structură moleculară mult mai omogenă şi mai controlabilă şi pot încorpora elemente chimice greu de integrat în structura oţelurilor prin metodele anterioare.

Calităţile unui oţel devin cel mai greu încercate atunci când vine vorba despre unelte şi arme tăietoare! Parametrii pe care un astfel de oţel trebuie să-i maximizeze simultan sunt: duritate, rezistenţă, elasticitate, rezistenţa la coroziune, ascuţibilitate. De obicei aceşti parametrii sunt mutual exclusivi în sensul că, de exemplu, duritatea exclude elasticitatea iar rezistenţa la coroziune limitează duritatea şi capacitatea de ascuţire. Oţelurile PM sunt răspunsul cel mai bun la aceste probleme, cel puţin în această etapă de evoluţie a metalurgiei.

Când vine vorba de oţeluri speciale pentru cuţite şi alte instrumente tăietoare, una dintre cele mai apreciate soluţii este dată de mica companie suedeză DAMASTEEL, prin oţelul RWL-34, un oţel obţinut prin tehnologia PM îmbunătăţită printr-un procedeu propriu de solidificare rapidă. RWL-34 este un oţel inoxidabil, cu duritate mare, rezistenţă bună si structură foarte fină, adică un oţel care se recomandă ca un competitor de top în cursa pentru cel mai bun oţel pentru lame de cuţit.

Mai multe informaţii tehnice despre RWL-34 pot fi găsite aici şi aici.

Structură fină şi omogenă a lui RWL-34 (dreapta) comparativ cu un oţel „normal” (stânga)

 

Find o companie dedicată oţelurilor pentru cuţite, din oferta DAMASTEEL nu puteau lipsi oţelurile tip damasc (în straturi). Deşi oţelurile damasc au şi un scop ornamental, cele propuse de către DAMASTEEL au calităţi mecanice excepţionale, fiind bazate pe RWL-34.

Iar cum DAMASTEEL nu vrea să fie o companie de pluton, modelele de oţel damasc pe care le oferă sunt cu adevărat de referinţă prin frumuseţea şi calităţile lor!

Pentru cei care fac cuţite, a lucra cu oţeluri DAMASTEEL este un pas mare în zona rarefiată a producătorilor high-end, acolo unde numai cei mai seriosi şi talentaţi meseriaşi se avântă! Indiferent că este amator sau profesionist, cred că orice knifemaker va dori la un moment dat să accepte provocarea Damasteel!

Iată câteva dintre modelele de oţel damasc pe care DAMASTEEL le oferă:

Pe lângă oţelurile martensitice (călibile) pentru fabricarea de obiecte tăioase, DAMASTEEL oferă şi oţeluri damasc austenitice (necălibile) pentru producţia de bijuterii, ceasuri şi alte obiecte de lux. Bijutierii cunosc acest tip de material drept Mokume Gane. Modelele disponibile sunt: Twist, Parallel Layers, Heimskringla, Bluetongue şi Bluevine.

Verighete din oţel Damasteel
Verighete din oţel Damasteel

Lista generală de preţuri (fără TVA) poate fi descărcată de aici. Preţurile sunt date pentru lungimea de 1 m, dar se vând şi la bucăţi mai scurte.

Tocmai am făcut prima comandă de oţeluri de la DAMASTEEL, în calitate de importator oficial pentru România!  Cine doreşte mă poate contacta pe mail, telefon (0724 288 362), Facebook sau aici pe blog!

Multumesc!

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

2 comentarii

 1. le asteptam pe site 🙂

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Cam in 2 saptamani or sa apara!
   Multumesc!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.