Vineri (4 ianuarie) am luat de la vamă pachetul cu cuţitele japoneze care ar fi trebuit să ajungă înainte de Crăciun. Se pare că serviciile poştale din întreaga lume sunt date peste cap de sărbătorile de sfârşit de an! Această teorie mi-a fost confirmată şi de cele peste 30 de persoane care aşteptau la coada Oficiului Poştal 2 Vamă (de obicei sunt 1-3 clienţi care aşteaptă).
Cum începusem să-mi fac griji pentru acest colet, am concluzionat că „mai bine mai târziu decât niciodată”!
Cu această ocazie mi-au sosit 10 cuţite, după cum urmează:
* 1x Gyutoh Tanaka VG10 damasc 210 mm (120 euro)
* 3x Gyutoh Tanaka VG10 damasc 190 mm (90 euro)
* 1x Gyutoh Tanaka Silver Steel 185 mm (75 euro)
* 3x Petty Tanaka VG10 damasc 155 mm (60 euro)
* 1x Petty Tanaka Blue Steel damasc 155 mm (60 euro)
* 1x Santoku Tanaka Blue Steel damasc 170 mm (90 euro)
Toate sunt aduse pe comandă (deci nu am nici unul disponibil)! Din păcate nu mi-au venit toate cuţitele pe care le am comandate, aşa că îmi cer scuze celor care le aşteaptă!
Fiind weekend am apucat să le fac şi câteva poze (imaginile nu sunt făcute la aceiaşi scară):






Softisti care fac cutite si sabii – Niels Provos dela Google:
http://www.youtube.com/watch?v=4fgXGs07W0U
http://www.youtube.com/watch?v=vyUkYJeZtW4
Multumesc pentru filmulete, Nilu! Inteligenta + viziune + harnicie e o combinatie tare rara!
Salut. La urmatoarea comanda poti sa ma treci te rog si pe mine cu un “Cuţit tip Gyutoh fabricat manual de Kazuyuki Tanaka (Japonia) – 190 mm”. Ai idee cand va fi urmatoarea?
OK, am notat! Cam intr-o luna va sosi.
Salut, Frumoase cutitele! Felicitari ptr activitate! Imi doresc si eu un cutit „al bucatarului”, ceva semi-profi, Ma gandeam la Zwilling dar dupa ce am gasit site-ul tau parca mi-as lua unul japonez. Ce imi recomanzi la un buget de 50-60 EUR? Stima.
Salut Dan! Eu pot sa-ti ofer aceste cutite:
* Fiskars cu lama de 20 cm (18 euro, pe stoc): http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=18_46&product_id=262
Are lama din otel suedez (AISI 420).
* WMF Profi Select cu lama de 20 cm (45 euro, pe stoc). Nu l-am mai postat pe site pentru ca am avut doar 3 bucati si nu mai pot aduce altele. Unul mi l-am tinut mie, unul l-am dat si altul este disponibil. E superior unui Zwilling. Pot sa-ti trimit poza cu el daca te tenteaza.
* Tanaka Gyutoh cu lama de 185 mm din otel Silver Steel (75 euro, pe comanda) : http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=18_46&product_id=266
E cutit din otel triplu strat, forjat si semnat manual de Mr. Tanaka!
Salut! Ce praf pune pe material si la ce foloseste.
Nu pune nici un praf! Unde ai vazut praful?
pune mai multe straturi de otel ,dupa ce le scoate din forja le bate si pune praful despre care spuneam,ma gindeam ca are legatura cu sudura dintre oteluri.
Nu cred ca pune praf dupa ce le forjeaza. E posibil sa se puna diverse substante intre straturi, ca sa faciliteze sudarea intre ele…
ok
Poti sa pui o lista cu oferta completa de cutite a atelierului Tanaka( modele, dimensiuni , oteluri)?
O sa incerc sa le pun pe toate la mine pe site: finetools.ro
In principiu Tanaka foloseste doar blue steel (dublu strat si damasc 32 straturi), VG10 (damasc 32 straturi) si silver steel (triplu strat). Modelele sunt:
* Gyutoh, Santoku, Nakiri, Petty (lame simetrice in sectiune, lungimi 155 – 240 mm). Cele din VG-10 si silver steel au manere europene. Cele din blue-steel au manere japoneze din lemn de camelia
* Yanagiba, Deba, Usuba (lame asimetrice in sectiune, lungimi 155 – 300 mm). Otel blue-steel dublu strat sau multistrat. Manere japoneze
* gama rustica (finisaj negru). Modele santoku si Nakiri. Otel blue-steel triplu-strat. Dimensiune 165 mm. Manere japneze din lemn.
Ce Duritate Rockwell au lamele forjate de Tanaka ?
Referitor la Kai Shun eram curios cum se comporta o lama facuta industrial comparativ cu una prelucrata manual de Tanaka.(Kai Shun au 61 HRC)
VG-10 are 60-62 HRC. Asa sunt si cele de la Tanaka. Blue-steel se comporta si mai bine ca VG-10 la taiere, dar se pateaza (nu e inoxidabil, dar nu e nici sensibil la apa ca white-steel).
Lamele facute manual sunt ma subtiri. Asta poate fi un avantaj sau un dezavantaj! Pentru bucatarii profesionisti care stiu ce inseamna un cutit fin si au mai multe cutite la indemana, un cutit cu lama subtire este apreciat. Amatorii de cutite universale au probleme cu ele pentru ca li se par prea sensibile lamele.
Blue-steel ce HRC are?Profilul este „full flat ground” ca la VG10 sau ca la cel laminat din trei straturi?
Blue-steel urca pana pe la 63-64 HRC dar se ascute mai bine si mai usor ca VG10.
Atat cele din VG10 damasc cat si cele din blue-steel damasc de la Tanaka sunt convexe (deci nu flat).
Blue-steel fata de blue-steel damasc se comporta diferit ?Numarul mare de straturi imbunatateste comportamentul lamei ?
Nu e diferenta la taiere intre o lama cu mai multe straturi. Tanaka face cutitele simetrice (gyutoh, santoku, petty, nakiri) din damasc iar pe cele asimetrice (deba, yanagiba, usuba) din blue-steel dublu-strat.
Silver-steel ce HRC are?Cum se ascute comparativ cu VG10?
Ce cutit folosesc pentru filetat peste japonezii?
Blue-steel trebuie ingrijit strict dupa fiecare utilizare(dat cu ulei) sau doar sters?
Silver-steel are pe la 60 hrc. E inox. E putin inverior lui VG10 la ascutibilitate/usurinta de ascutire. De fapt marea majoritate a otelurilor bune sunt inferioare lui VG10 🙂
Prefer cutitele Tanaka silver-steel ca cutite universale in bucatarie.
Japonezii folosesc Yanagiba pentru filetat (asimetrice, cu lama lunga si ingusta). De obicei sunt din blue-steel, otelul favorit al japonezilor. Blue-steel nu e foarte sensibil si nu e greu de intretinut. Stersul este suficient. E compromisul cel mai bun intre capacitatea de taiere si intretinere. White-steel taie cel mai bine dar rugineste si daca te uiti la el!
La Petty blue-steel damasc mansonul de pe maner(unde intra lama) din ce material este?Daca vreau la el maner european se poate?
Atelierul Tanaka nu face si cutite mai mici?(de decojit de exemplu)
La Petty-ul cu maner japonez mansonul este sintetic. Pe comanda se poate pune din corn de bivol. Pretul acestui serviciu este 12 euro/cutit. Probabil ca este si un timp de asteptare mai mare… Parca am inteles ca se poate pune maner european la cele cu maner japonez. Pretul ar fi 6 euro conform listei, dar nu am incercat nicicodata. In lista mea mai scrie si ca aceste comenzi speciale pot dura si 6 saptamani.
Petty-ul silver-steel crezi ca merge pt. dezosat, taiat carne semidezghetata , chestii mai tari in general?
Da, cred ca da. Nu am incercat, dar pare mai solid decat celelalte (VG10 si blue-steel damasc).
Ai vazut cutitele Kai Shun?Ai ascutit vreunul?Cum ti se par?
Le-am vazut doar in imagini. Nu am ascutit niciunul. La cutite m-as uita la otelul din care sunt facute!
Lama este din VG10 „Damasc” 32 straturi.
Pai atunci se ascute previzibil 🙂 Nici foarte usor, dar nici foarte greu.
Un Petty (blue-steel black finish) 19cm la ce pret este ?Dar un Vg10,blue-steel damasc, silver-steel?
Blue steel black finish este doar in varianta triplu stratificat ?
La ce cutite face lamele din blue-steel black finish?
1. Petty = cutit mic cu lama pana in 15 cm. Deci nu exista petty de 19 cm.
2. Toate cutitele japoneze autentice sunt din otel in straturi:
* cel putin 2 straturi la cutitele cu lama asimetrica – deba, usuba, yanagi )
* cel putin 3 straturi la cutitele simetrice (gyutoh, petty, nakiri, santoku)
3. Exista doar doua cutite Tanaka in varianta black-finish: santoku 170 mm si nakiri 170 mm
N-am stiut.
Primul cutit pe care ti l-ai cumparat si i-ai pus poza pe site mi-a facut impresia ca are forma lamei mai mult ca la Petty decat ca la Gyutoh.
Petty si gyutoh seamana ca forma generala…
Ai vre-o veste despre comanda mea?
🙁
Inca o luna ?
sper ca doar vreo 2 saptamani!
Vesti despre comanda ?
Au fost trimise. Le astept sa vina…
Sal poti aduce cutite takana la ce pret sunt interesat de un set pt bucatarie. Daca se poate un mes pe privat nu intru pe net mereu uite nr meu 0729nnnnnn contacteazama te rog