Finisarea lemnului – ceara

DSC_4412_1000

Introducere

Uleiul, lacul şi ceara sunt cele 3 mari categorii de produse utilizate pe scară largă pentru finisarea lemnului.  Toate aceste 3 mari clase de substanţe au fost folosite încă din antichitate, iar unele produse din aceste clase le folosim şi azi exact în forma în care le foloseau şi meşteşugarii Egiptului antic timpuriu!

Uleiurile obtinute prin presarea semintelor de in sau a măslinelor, ceara de albine, shellacul secretat de Gândacul de lac sunt doar câteva dintre substanţele a căror istorie se pierde în negura timpurilor dar pe care le gasim pe rafturile magazinelor specializate chiar şi în ziua de azi!

Cele 3 tipuri de produse sunt radical diferite ca structură şi ca mod de utilizare, dar ele se pot complementa în mod natural! Probabil, cel mai frumos finisaj posibil pentru lemn se obţine prin aplicarea uleiului (de in sau de tung), a shellacului şi a cerii de carnauba (în exact această ordine)!

Ceara

Ceara este o clasă de substanţe chimice ce au proprietatea de a fi maleabile la o temperatură apropiată de cea ambientală. În mod caracteristic, ceara se topeşte la temperaturi între 40 şi 80 de grade Celsius. Toate tipurile de ceară, fie ele naturale sau sintetice sunt substanţe chimice organice şi nu sunt solubile în apă (dar sunt solubile în solvenţi organici, de exemplu în terebentină).

O altă caracteristică a cerii este faptul că o ceară cu punct de topire mai înalt va da un finisaj mai rezistent şi mai lucios decât una cu punct de topire mai jos (dar este şi mai greu de aplicat!).

Ceara poate fi folosită atât ca finisaj principal pentru lemn cât şi ca lustru pentru alte tipuri de finisaje. Nu este indicată finisarea ulterioara cu alt produs a lemnului tratat în prealabil cu ceară!

Ceara, ca finisaj de bază, formează pe suprafaţa lemnului o barieră ce împiedică pătrunderea substanţelor din exterior. În acelaşi timp ceara ajută la păstrarea umezelii naturale în interiorul lemnului, împiedicând deteriorarea prematură a acestuia. În plus, ea elastifică suprafaţa şi măreşte coeziunea fibrelor lemnoase, împiedicând crăparea şi aşchierea lemnului.

Ca lustru pentru un alt finisaj aplicat în prealabil, ceara conferă un luciu sporit şi proprietăţi anti-statice. De la mobilierul de expoziţie şi până la automobilele de lux, lustrul dat de ceară este numitorul comun!

Aplicare

Ceara, fiind un produs solid la temperatura ambientală, trebuie topită sau dizolvată pentru a putea fi aplicată.

Ceara solidă se poate aplica cu o perie aspră sau cu un tampon din vată de oţel fină. Prin frecare energică pe lemn, ceara ajunge la temperatura de lichefiere, întinzându-se în strat subţire şi uniform. Pentru uşurarea operaţiunii, suprafaţa lemnului se poate încălzi uşor în prealabil. Pe un lemn rece este dificil de aplicat ceara în acest mod! Tot folosindu-ne de fenomenul de topire prin frecare, putem aplica ceara cu o maşină electrică rotativa prevăzută cu disc de pâslă sau textil.

Este foarte important ca ceara să fie întinsă într-un strat extrem de subţire deoarece zonele cu ceară în exces vor căpăta un aspect îmbâcsit, fără luciu.

Cealaltă metodă de aplicare prevede dizolvarea prealabilă a  cerii în terebentină (sau alt solvent organic). Pasta astfel obţinută va putea fi uşor întinsă pe suprafaţă cu ajutorul unei cârpe. Trebuie avut grijă ca stratul să fie foarte subţire iar după evaporarea solventului suprafaţa trebuie lustruită cu o perie sau cu un şervet curat din bumbac, până capătă luciul dorit.

Majoritatea produselor comerciale de finisat lemnul pe bază de ceară vin sub formă de soluţie, pentru aplicare facilă.

Cele mai utilizate tipuri de ceară pentru finisarea lemnului sunt: parafina (sintetică, cea mai ieftină şi mai slabă calitativ), ceara de albine (cea mai folosită în mod tradiţional, relativ scumpă faţă de parafină), ceara de carnauba (naturală, scumpă, rezistentă şi cu luciu puternic), ceara microcristalină pură (sintetică, scumpă, proprietăţi excelente, folsită în muzee pentru conservare).

Parafina

Parafina este o ceară sintetică, derivată din petrol. Are temperatura de topire în jur de 54 grade Celsius. Este mai moale şi cu temperatură de topire mai joasă decât ceara de albine. Se aplică uşor, dar este slab rezistentă şi cu luciu scăzut. Este cea mai ieftină ceară şi se regăseşte în produsele de joasa calitate, „de supermarket”, alături de solvenţi sintetici dubioşi.  Unele produse care sunt prezentate ca fiind pe bază de ceară de albine conţin şi parafină pentru scăderea preţului (sau mărirea profitului). Rezultatul este o ceară cu proprietăţi situate între parafină şi ceara de albine. Un produs tipic de acest tip este ceara pentru podele din magazinele gen „metalo-chimice”. Preţul este în jur de 5-7 euro/litru şi miroase de-ţi vine să dormi afară din casă! O recomand falşilor prieteni! 🙂

Ceara de albine

Are temperatura de topire în jur de 63 grade Celsius şi produce un finisaj mai bun decât parafina. Este cea mai larg folosită ceară de către meşterii tradiţionali deoarece este foarte accesibilă în mediul rural (se obţine prin procesarea fagurilor din stupii de albine). În produsele comerciale este folosită de producători mici, de nişa deoarece este mai scumpă decât parafina. Produsele comerciale pe bază de ceară de albine sunt relativ scumpe şi se adresează unui segment de consumatori orientaţi pe calitate sau pe autenticitate (meşteri tradiţionali, restauratori, artişti, pasionaţi etc). Desigur, există şi produse care sunt prezentate ca fiind pe baza de ceară de albine, dar care au în componenţa mai multă parafină! Acestea sunt produse care încearcă să păcălească cumpărătorul prin tehnici de marketing! Produsele de calitate pe bază de ceară de albine prezintă mirosul caracteristic al terebentinei folosită ca solvent (terebentina, produs natural, este şi ea scumpă în comparaţie cu alţi solvenţi industriali)!

Ceara de albine are culoare apropiată de cea a mierii. Prin aplicare pe lemn ea „încalzeste” nuanţa acestuia. Atunci când acest lucru nu este dorit se poate folosi o ceară de albine înălbită!

Un produs tipic pe bază de ceară de albine este „Ceara de mobilă” (preţ aprox. 25 euro/litru) fabricată de mica firmă germană Kreidezeit. Tot Kreidezeit oferă şi un sortiment de ceară de albine înălbită, sub numele de „Ceară Saflor” (preţ aprox. 34 euro/litru).

Ceara de carnauba

Este produsă de palmierul brazilian şi se recoltează de pe frunzele acestuia. Fiind un produs natural de import, ceara de carnauba este foarte scumpă. Are temperatura de topire în jur de 82 grade Celsius şi este mult mai dură decât ceara de albine. Din acest motiv va produce un finisaj mai rezistent şi mai lucios decât aceasta. Ceara de carnauba pură este mai dificil de aplicat decât parafina sau ceara de albine şi din acest motiv mulţi producători o amestecă cu una dintre acestea din urmă pentru a furniza un produs mai facil de folosit. Prin mixare se obţine un amestec cu temperatură de topire mai coborât şi cu duritate mai mică.

Nemţii de la Kreidezeit ne oferă un amestec format din ceară de carnauba şi ceară de albine sub denumirea comercială de „Ceară tare”. (preţ aprox. 25 euro/litru).

Ceara microcristalină pură

A fost elaborată în anii ’50 de British Museum în urma discuţiilor tot mai frecvente între expertii în restaurare pe marginea faptului că produsele tradiţionale (ceara de albine şi ceara de carnauba) conţin diversi acizi care, în timp, duc la deteriorarea exponatelor (e vorba de sute de ani). Ceara microcristalină pură, cum este Renaissance Wax are o structură microcristalină mult mai fină decât ceara naturală, reuşind să creeze o barieră mai eficientă împotriva umezelii şi a poluării din mediu precum şi a altor substanţe care pot ajunge în contact cu obiectul protejat (de exemplu grăsimi şi acizi de pe mâinile celor care le manipulează). În plus, stratul de Renaissance Wax depus este perfect incolor şi transparent şi are o rezistenţă şi luciu mai bune decat ceara naturală. Pretul este si el mai mare, desigur!

Liderul mondial pe acest tip de produs este firma britanică Picreator Ltd. iar numele comercial al produsului este „Renaissance Wax” (preţ aprox. 24 euro/200ml).

Celor interesaţi să testeze aceste produse, fără să fie nevoiţi să cumpere întregul recipient original, le pot oferi variante reporţionate de mine în borcane noi, ermetice, de 200 ml! Preţurile sunt (200 ml. ceară Kreidezeit – 6 euro, 200 ml. ceară tare Kreidezeit – 7 euro, 200 ml. ceară Saflor Kreidezeit – 9 euro, 200 ml. ceară microcristalină Renaissance – 14 euro).

Rating: 4.5/5. From 2 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

179 de comentarii

 1. multumesc pt e-mail . chiar ma interesa

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Email? Probabil te-ai abonat la blogul meu si esti notificat automat cand postez un articol! Ma bucur daca ti-e de folos articolul!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 2. Buna ziua,
  Construiesc case din lemn rotund si in iarna asta imi fac una mie pe care ma gandesc sa o tratez cu ceara la interior. Nu stiu prea multe despre aceste tratamente. As vrea sa incerc toate cele 4 sortimente, sau poate imi puteti recomanda pe cel potrivit. Cu stima Georgel Lungu

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Pentru tratarea unei case cred ca produsul cel mai atractiv ar fi ceara standard Kreidezeit: http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=83_84&product_id=409
   Este un amestec de ulei de in si ceara de albine. Produsul este 100% ecologic si fabricat in Germania. Un bidon de 2.5 litrii costa 42 euro + TVA . Puterea de acoperire este 22 m patrati per litru (un bidon de 2.5 l ajunge pentru 55 mp).
   Imi plac foarte tare casele din lemn rotund! Mult succes si tinem legatura!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Va multumesc pentru raspunsul prompt. O sa comand un bidon de ceara Kreidezeit la sfarsitul saptamanii viitoare

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Sa va pregatesc un bidon la 2.5 litrii sau la 1 litru?

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
     • Buna ziua,
      as dori un bidon de 2.5 litri de ceara. Puteti sa mi-l trimiteti oricand.
      cu stima Georgel Lungu 0740454502

      No votes yet.
      Please wait...
      Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
     • Buna ziua,
      va rog sa-mi trimiteti ceara Kreidezeit pe adresa: Lungu Georgel, oras Brosteni, str Holdita nr 125, jud. Suceava.
      Va multumesc.

      No votes yet.
      Please wait...
      Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
     • Luni pun pachetul la posta. Cutia cu 2.5 l de ceara Kreidezeit costa 232 lei (52.7 euro) iar transportul costa 12 lei.

      No votes yet.
      Please wait...
      Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 3. Salut Catalin,

  Am niste blaturi de bucatarie din mesteacan luate de la ikea si tratate (de 2 ori pana acum) cu uleiul recomandat de ei. Acum as vrea sa le revitalizez si as fi curios ce recomanzi intre:
  – sa dau cu ulei de in Kreidezeit peste stratul actual?
  – sau sa indepartez vechiul strat cu smirghel fin si sa aplic ceara carnauba ?

  Mentionez ca blaturile sunt supuse atat la umezeaza in zona ghiuvetei cat si la caldura in zona cuptorului iar pana acum cred ca protectia a functionat destul de bine. Totusi am vazut pareri cum ca uleiul Ikea nu este de calitate si as vrea sa ma asigur ca lemnul are parte de protectia necesara.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Salut,
   Ca sa fiu scurt, iti recomand sa folosesti tot uleiul Ikea si in continuare, din cel putin 3 motive:
   * daca sti multumit de el, nu are rost sa-l schimbi
   * un produs considerat mai bun de catre altii, nu inseamna ca te va multumi si pe tine (e destul de relativ)
   * marea majoritate a produselor pentru finisat lemnul contin tot felul de substante nedeclarate de producator. Chestia la care Ikea zice ulei este probabil un mix de uleiuri si rasini asa ca poate uleiul de la Kreidezeit sa nu adere bine peste. „Ulei” e un termen atat de generi iar producatorii sunt atat de penibili incat nu prea conteaza numele produsului, continutul putand sa fie total altceva. Asa ca nu recomand finisare cu un produs peste altul decat daca sti exact ce contine stratul initial.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Multumesc pentru sfaturi.
    Totusi, daca ar fi sa alegi intre ulei si ceara pentru protectia unui blat de bucatarie „virgin” ce ai recomanda: doar ulei, doar ceara sau ulei urmat de ceara?

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Ceara si uleiul sunt diferite principial…
     Ca sa-ti raspund concret: as alege Ceara Tare Kreidezeit, care contine ulei + cera. Actioneaza in 2 etape: prima data uleiul se impregneaza in lemn, apoi cera trebui intinsa pe suprafata.

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 4. m-ar interesa cu ce se unge un grif de chitara din abanos ma refer ulei si dupa aceea cu ceara eu folosesc ulei de lamiie dar ramine mat !!!!!!!!!!!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ulei de in se foloseste in general. Acest patrunde in lemn dar face suprafata satinata, nu mata. Apoi se poate da cu ceara Saflor care nu schimba culoarea. Uleiul de lamaie este pentru miros nu pentru finisare. E un ulei subtire si volatil, care este absorbit o parte iar restul se evapora.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 5. Buna ziua.Ma numesc Mihai si de ceva timp mi-am gasit un hoby in strunjirea lemnului. As dori sa-mi recomanzi si mie ce sa incerc pentru finisarea lemnului .
  cu respect Diaconu Mihai

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Buna ziua,
   Toate produsele pentru finisare pe care le comercializez sunt potrivite si pentru lemn strunjit. Poti incerca uleiu de in si ceara de albine marca Kreidezeit.
   Daca vrei sa incerci un produs foarte utilizat de cei din SUA si vestul europei, acesta este Danish Oil.
   Pe toate le gasesti aici: http://www.finetools.ro/index.php?route=product/category&path=83_84
   Am pe stoc si dalti de strunjire foarte bune, in doua game (Standard si Premium): http://www.finetools.ro/index.php?route=product/category&path=20_102

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 6. Buna ziua. Ma numesc Adrian si recent am achizitionat toate sculele necesare pentru fabricare de pixuri si stilouri din lemn(lucrate manual la strung). Caut o finisare cat mai rezistenta la manuirea zilnica si m-am gandit ca dumneavosatra ati fi in masura sa-mi recomandati ceva. M-am documentat, in topul metodelor gasind-o pe cea cu Cyanoacrilat(super glue) cu intarire medie si un finnish cu ceara sau shellac. Nu am incercat nici una din metode nevrand sa arunc bani pe 10 feluri de lacuri/adezivi de aceea as aprecia foarte mult sfatul dumneavoastra. Multumesc.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Salut Adrian.
   Sunt 2 mari variante de finisare:
   1. Ceva lac dur (care este intotdeauna superlucios si gros). Finistae astfel arata mega lucios, ca imbracate in sticla. In aceasta categorie intra lacurile epoxidice (mono sau bicomponente). O data dat cu astfel de lac, lustruirea o poti face cu ceara. Probabil varianta cu CA se afla pe aici. Nu am folosit superglue (CA) la finisaje, probabil este prea scump pentru piese mai mari. La piese mari se foloseste lac epoxidic, probabil cu proprietati similare CA-ului…
   2. Finisare discreta cu ulei de in si/sau ceara. Sau Danish Oil care e un mix ulei-lac. Eu as merge pe aceasta varianta, mult mai naturala si discreta.
   Poate ar trebui sa incerci ambele variante. Mie nu-mi plac finisajele sticloase. Multi dintre cei carora le place lemnul nu sunt fani de lemn tras in epoxidic, dar sunt si unii carora le place.
   Eu pot sa-ti ofer uleiuri, ceara, shellac, Danish Oil. Probabil si lac epoxidic… Sunt importator!
   http://www.finetools.ro/index.php?route=product/category&path=83_84
   ——-
   Shellacul nu e foarte indicat pentru pixuri pentru ca nu-i asa de rezistent la umezeala…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • adrian imi poti spune de unde al achizitionat sculele pentru pixuri si stilouri din lemn? sunt interesat. merci mult

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 7. Buna seara!
  Zita Kiss ma numesc. Am citit de pe acest site destpre finisarea lemnului, dupa care mi-a atras atentia Ceara microcristalina. Dumneavoastra ce ati recomanda, eu pictez elemente florale pe lemn, pana acum am folosit un tip de ceara, din bricostore, dar nu as opta pentru altceva, lacul nu imi place, pentru ca este prea lucios. Ceara microcristalina cum ar proteja suprafetele pictate, de ex am facut tava. multumesc de rspuns.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Nici mie nu-mi place lacul. Folosesc doar ulei sau ceara. Daca e vorba de arta, ceara microcristalina este solutia pentru ca este perfect incolora si nu ataca culorile. Arata bine pe lemn. Cel mai bine ar fi sa incercati un borcanel mic de 200 ml. (14 euro). Am mai vandut la artisti.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 8. Bună ziua va rog pt o cabana apicola de 35 mp , , lemn este verde , ,cum protejez lemnul de insecte carii mucegai ignifug incendiu Mulțumesc anticipat dumitrascu Mihai

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Cu ignifugare nu m-am ocupat.
   Pentru Carii si alti daunatori eu am folosit solutie LEINOS Germania, care este un fel e standard industrial. E bun dar e scump pentru proiecte mari. 10 L costa 135 euro + TVA iar 20 L costa 255 euro + TVA. Pot sa va aduc pe comanda.
   Ca finisaj puteti da cu lac rezistent la UV (in nici un caz lac de yachturi care nu rezista la UV) sau lazura de exterior pigmentata de la Kreidezeit Germania. 2.5 L costa 39 euro + TVA si ajunge pentru 40 mp/strat.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 9. domnul lungu georgel la ce pret construiti metrul patrat? (la casele din lemn rotund ma refer)

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 10. Aveti idee cu ce se poate finisa un obiect din lemn folosit in alimentatie (lingura de lemn, castron etc.). Multumesc.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Daca vrei ceva ulei, ar merge cel de la Kreidezeit (varianta pura, concentrat 100%): http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=83_84&product_id=414
   Daca vrei lac, doar un lac expoxidic extra-dur ar fi potrivit. Nu am asa ceva si nici nu stiu de unde sa iei. Nu pre aimi plac lacurile lucioase si groase cum sunt cele epoxidice…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 11. Salut. Ma numesc Eugen si vreau sa-mi construiesc un stand HIFI cu blaturi din lemn de nuc. Ce-mi recomanzi pentru finisare? Varianta lac multistrat si apoi polis sau varianta ceara?
  Cum se poate obtine un finisaj mat? Probabil am sa fac nsite teste pe mostre din scandura.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Si eu sunt fan Hi-Fi si am cochetat cu un stand din lemn umplut cu nisip 🙂
   Nu l-am mai facut intre timp… Nici amp-ul pe lampi… 🙁
   Am prea mult de lucru si nu mai apuc sa stau in liniste sa ascult muzica.

   Mie imi place cum arata cu ceara sau chiar ulei de in. Cu lac iese prea lucios pentru gustul meu si e mai complicat de aplicat ca sa iasa bine.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Multumesc pentru raspunsul primit. Deoarece experienta mea cu lemnul este minima, te rog sa-mi zici daca pe cutie scrie pentru ce suprafata se aplica sa-mi fac o idee ce trebuie sa comand.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • 1L ceara ajunge pentru 20 m2 intr-un singur strat (10 m2 in 2 straturi). Se recomanda 1-2 straturi. Pe nuc probabil ajunge 1 strat. 1L costa 24.4 euro (109 lei). Probabil iti ajunge 250 ml (5 m2 intr-un singur strat sau 2.5 m2 in 2 straturi). 250 ml costa 7.5 euro (33 lei).

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 12. Buna, Catalin
  Am o sauna de cativa ani si am slefuit-o de curand. Cei de la care a fost cumparata mi-au spus ca nu se da cu nimic lemnul din sauna (ca tratament, lemnul ar fi fost fiert). MI-au dat o solutie care sa inchida porii – am citit apoi pe ea ca e de curatat si, intr-adevar, doar asta face. Drept urmare, la prima utilizare, lemnul s-a patat urat, si a inceput sa miroasa. Grija mea este sa nu dau cu o solutie care, la caldura, sa nu elibereze substante daunatoare pentru caile respiratorii. Am cautat si eu mai devreme ceara si am gasit inclusiv ceara tare despre care vorbeai in articolul tau. As aprecia tare mult parerea ta. Cu ce as putea da pe lemnul din sauna ca sa protejeze de umezeala si sa nu dezvolte mirosuri nocive – dat fiind ca spatiul este mic si inchis.
  Multumesc,
  Mirela

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Buna Mirela. Adevarul este ca nu stiu cu ce se da lemnul din saune! Tind sa cred ca nu se da cu nimic!
   Ceara are punctul de topire in jur de 50 de grade, adica sub ce este in sauna. Ma gandesc ca nu e bine sa se topeasca ceara pe lemn….
   Citind pe Internet am vazut ca unii recomanda uleiuri:
   http://superiorsaunas.com/store/index.php?main_page=index&cPath=285
   iar altii doar spalare:
   http://www.finnleo.com/pages/maintenance–construction.aspx

   Daca e sa dai cu ceva penetrant, as zice ulei de masline. Asta sigur e netoxic, nu rancezeste, nu face pelicula.
   Ia „sfatul” meu cu retinere! Nu am sauna si nu stiu cum se trateaza saunele!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Eu lucrez numai cu ulei de la bona si ceara care vinzi tu ,de un an am ridicat 3 case in iasi plus un hambar de 120 mp2 ,si am folosit numai ulei eco

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • As fi interesat sa vad fisa tehnica a uleiului Bona. L-as vinde si eu la mine in magazin daca e ce trebuie.
     Un ulei serios ar trebui sa aiba inscriptionate lista completa a ingredientelor continute.
     Nu sunt critic cu alte produse! Daca sunt bune le aduc si la mine la magazin!
     Doar ca nu e suficient sa scrie „Eco” pe un produs, mai ales in Romania!

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Se da cu lei incolor de la Bona

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Nu as pune uleiuri cu chimicale intr-ul loc gen sauna, unde se emana aburi pe care ii respir!
    Sau e vorba de ceva ulei 100% natural (cel de la Bona)?

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • e 100% eco

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
     • Ce contine? 🙂
      Pe hartie se poate scrie orice…

      No votes yet.
      Please wait...
      Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 13. ,,buna Catalin o intrebare mai grea pt.tine ,am o chitara de aproape 40 de ani clasica am slefuit-o si am de gind sa o lacuiesc acum 40 de ani nu erau lacuri nitro eu am primit din Germania ,,serlac,,cum se prepara am gasit mai multe variante pe net.dar sint curios care este sfatul tau de meserias ,,multumesc sper sa am un raspuns de la tine ,,o zi buna !!!!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Shellac-ul se dizolva in alcool alimentar sau denaturat (tehnic). Raportul de dilutie clasic e volumetric: undeva intre 1/2 si 1/4 (1 parte shellac la 2-4 parti alcool). Aplicarea shellacului se face dupa un procedeu ce nu se poate explica in cateva cuvinte. Gasesti pe net multe informatii desprea shellac/french polishing.
   Si eu am shellac pe stoc: http://www.finetools.ro/index.php?route=product/category&path=83_84

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 14. Buna ziua,
  Vreau sa reconditionez niste pipe si am cumparat de pe eBay ceara carnauba sub forma de fulgi. Cum poate fi folosita ? Se dizolva cu terebentina ? Trebuie neaparat sa o amestec cu ceara de albine ? Amestecarea se face la cald sau la rece cu un dizolvant ?
  Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ceara de carnauba se dizolva in terebentina, la cald. Nu e necesar sa adaugi ceara de albine.
   Ceara de carnauba (baton) si terebentina premium am si eu pe stoc:
   http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=83_84&product_id=413
   http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=83_84&product_id=872

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 15. Buna ziua,
  Am cumparat un blat de stejar pentru bucatarie pe care l-am dat cu ulei de in, apoi cu lac (peste tot), respectand timpul recomandat de producator pentru fiecare strat de ulei si lac.
  As vrea ca blatul sa fie cat mai protejat de factorii externi (umezeala, caldura, etc). Pentru ca este prima oara cand fac aceasta operatie, am observat ca imi apar cateva bule, asemanatoare broboanelor (mi-au aparut dupa fiecare strat de lac dat), si din informatiile gasite, as fi putut scapa de ele doar cu un aparat special, asemanator celui de sudura. Exista posibilitatea de a folosi un tip de ceara peste ultimul strat de lac dat? Este bine sa folosesc smirghel fin pentru a scapa de acele bule, apoi sa dau cu ceara?
  Multumesc anticipat.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Cera nu are rol protector, dar poate da frumusete si mai mare unui lac perfect sau unui lemn nelacuit dar care este f. bine slefuit.
   Ceara face pe lemn exact ce face crema de ghete pe pantofi: da lustru, daca are la ce!
   Bulele de aer sunt frecvente atunci cand lacul poliuretanic sau epoxidic este aplicat cu pensula. Posibil ca a fost prea gros lacul si mai trebuia putin diluat. Nu pot sa dau solutii de reparare general valabile. Depinde de multi factori: tipul de lac, experienta celui care repara, analiza a efortului necesar versul imbunatatirea posibila. Eu zi sa-l lasati asa. E posibil sa arate mai rau dupa, iar slefuirea totala + relacuire este o bataie enorma de cap.
   Eu diluez lacul poliuretanic cu ulei de in, inainte de aplicare…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Multumesc pentru raspunsul prompt. Lacul l-am dat cu pensula, dar la primele straturi am folosit rola speciala…..bulele au fost in ambele cazuri. Cred ca va voi urma sfatul si il voi lasa asa.
    Felicitari pentru blog si va voi urmari in continuare activitatea.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • De obicei lasa bule din 2 motive:
     * lacul a fost agitat inainte de folosire (tehnica e buna la sucurile de fructe cu pulpa, dar nu la unele lacuri) 🙂
     * lacul era prea vascos si trebuia diluat
     Succes!

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 16. Salut!
  Ce fel de ulei de in se foloseste?
  Eu am gasit ulei de in presat la rece, nerafinat, dar producatorul zice ca se strica in cateva luni. Asta inseamna ca poate rancezi pe lemn?
  Imi trebuie ulei alimentar pentru a trata diverse ustensile din lemn (linguri, fluiere, etc).
  Uleiul de masline se usuca? Ca asta e mai usor de procurat.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ulei de in se foloseste. Cel de masline nu se usuca.
   Acesta este unul pur 100%: http://www.finetools.ro/index.php?route=product/product&path=83_84&product_id=414

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Daca e vascos va fi cam greu de tratat micile orificii ale unui fluier (cum ar fi vrana). Am vazut ca ai la vanzare si unul lichid, dar care are niste sovlenti din pacate.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Uleiul de in pur 100% e lichid. E mai vascos decat cel normal, dar e complet lichid. Mult mai putin vascos decat o miere subtire…

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Cu ulei de masa ,sau ulei de masline merge foarte bine

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 17. Salut,

  Vreau si eu sa parafinez 70 de stupi. Am tot citit de un amestec de parafina alimentara amestecata cu ceara microcristalina. Ai idee de o astfel de combinatie sau de o alta.
  Merci anticipat.

  Claudiu

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ceara de albine este cea mai buna. Parafina e o ceara minerala care se foloseste ca inlocuitor al cerii de albine, ca-i mai ieftina. Ceara microcristalina e tot un produs artificial. Exista si o ceara microcristalina de calitate superioara, dar aceasta e mai scumpa ca ceara de albine, in general. Se foloseste prin muzee, deci nu e cazul la stupi.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 18. Si as mai vrea si un baton de ceară de carnauba(11euro).

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Baton de ceara de carnauba nu am pe stoc. Aduc abia peste vreo 3-4 saptamani.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 19. Am doar la borcan de 250 ml, portionata de mine din bidon de ed 3L.
  Nu mai am cutii originale la 200 ml. O cutie de 200 ml costa 25 euro. Un borcan (nou) de 250 ml costa 17 euro (77 lei).
  Va trimit asa?
  P.S.: Desigur, este produsul original!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Da.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Multumesc,
    Expediez azi ceara Renaissance, prin Posta.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 20. buna catalin . Cat costa 2,5 l de ceara standard Kreidezeit: ? multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • 2.5 L ceara Kreidezeit costa 43 euro + TVA (239 lei). Ajunge pentru 55 mp / strat.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 21. Buna ziua.
  tDe curand am cumparat un ceas vechi de perete. Lemnul era patat,, pe el erau lipite diverse, avea adaugat un maner. L-am curatat cu smirghel, am acoperit gaurile cu chit, i-am dat cu bait ( foarte greu a acoperit chitul ), l-am lacuit.
  Rezultatul e oribili, nu mai are aspectul de vechi.
  Ce recomandati sa folosesc pt. ca la final sa nu mai luceasca, sa arate a antichitate ?

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • O sa fiu direct! 🙂
   Din pacate, in secunda in care ati pus smirglu pe el, l-ati sticat ca obiect vechi! 🙁
   Asta patesc cele mai multe obiecte vechi de pe la noi. Din entuziasm oamenii le cumpara si se apuca sa le reconditioneza fara sa aiba cunostintele necesare!
   Nu prea mai aveti ce sa-i faceti, ca obiect vechi. Puteti sa-l faceti sa arate bine, dar nu cu chit si lac. Lacul arata rau, daca cel care il aplica nu stie foarte bine ce sa faca si ce lac sa foloseasca.
   E greu sa ma pronunt ce trebuie facut, fara sa-l vad de aproape. Probabil trebuie curatat complet de lac, finisat cum trebuie, baituit cum trebuie (nu cu baituri din comert pe baza de apa) si dat cu ulei de in bun sau ceara sau shellac. Depinde…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 22. Pentru un blat de bucatarie din stejar ce recomandati ca tratament si finisaj?

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Din ce am eu, ceara tare pentru podele: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-501

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 23. Buna. Va felicit pentru activitatea si sfaturile dvs.
  Ma cam repet cu intrebarea, dar cum nu am gasit inca o solutie exacta am sa va rog sa-mi raspundeti. Am un blat din lemn de fag de 4.5mp/4cm grosime netratat. As dori sa-mi faceti o recomandare pentru a-l proteja inainte sa-l montez in bucatarie. Initial eram tentat sa folosesc uleiul de la ikea. Apoi am vazut tratamentul cu epoxy de la west systems,folosit in general pentru topuri de bar. In fine am gasit si site-ul dvs, si as dori o parere avizata in acest sens.
  Va multumesc.
  C. Dumitru

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • 1. Epoxy e cel mai rezistent tratament, dar arata a chestie artificiala, lemnul e „tras in plastic”… Ceara e naturala si lemnul arata cat se poate de natur, dar protectia e mica.
   2. Desi epoxy e cel mai rezistent, daca se deterioreaza, suprafata nu mai poate fi refinisata decat cu efort extrem de mare (greu se poate da jos stratul vechi). Cu ceara protectiua nu e mare, dar se poate refinisa lemnul usor si se poate aplica un nou strat. Stratul vechi nu trebuie dat jos.
   Avantaje si dezavantaje….

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Va multumesc.

    Cred ca vreau sa pastrez aspectul lemnului si m-as orienta spre produsele dvs.
    Dupa mai multe impregnari cu un ulei mineral potrivit cred ca sunt protejat de apa. (Aseara tocmai ce eram pe punctul de a lua uleiul de la ikea dar m-am oprit la timp, zic eu). Apoi, un tratament cu o ceara recomandata, pe care sa-l aplic regulat cred ca ma va aranja.
    Epoxy intr-adevar ar fi fost o solutie si pentru zgarieturi poate si pentru temperaturi dar, da, e totusi blat de bucatarie si nu de bar sau macelarie, basca barca. Stim cine-l foloseste si sper eu ca ne va pasa sa-l pastram cat mai mult.
    Va rog sa-mi recomandati ce anume s-ar potrivi. Daca aveti disponibila vre-o poza cu un blat tratat cu aceste produse, as dori sa o vad.

    Cu stima
    CDumitru

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Aceasta este ceara pe care o recomand: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-501
     E made in Germany, Kreidezeit Hard Wax. Finisajul este unul satinat. Am tratat ce funduri de lemn cu ea: https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/q88/s720x720/10403199_528701660591032_4118501065496395409_n.jpg?oh=0b3ed451349dcc90d820f44d0d169043&oe=54730CFE&__gda__=1416533335_3b7ee7de39e0c674e5d63ee1645e2b15
     Calitatea aspectului final este data de calitatea finisajului lemnului pe care se aplica.
     Pot sa va ofer acest produs la 1L (multe pentru ce aveti nevoie), sau reportionat de mine in borcan nou de 250 ml (40 lei). 250 ml este suficient pentru o suprafata de 10mp.

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 24. Foarte reusit .
  As dori sa iau aceasta ceara (250ml) plus, daca spun corect, un ulei potrivit pe care sa-l aplic de 2-3 ori inainte de ceara.
  Cum le comand ?

  Cateva intrebari, doar daca nu abuzez de timp si bunavointa :

  Pentru slefuire cam cate treceri imi recomandati ?
  1. Ecorect sa folosesc la inceput granulatie de 120-180 si sa ajung la 220 ?
  2. Se recomanda slefuirea manuala intr-una din aceste etape, sau sa merg pe masina. Am un slefuitor cu miscare de translatie dar am vazut pe net ca se foloseste una rotativa, cum este mai corect ?

  3. Pentru tratament ulterior ce produse sa folosesc si cam la ce interval ?

  4.(extra) am vazut ceara microcristalina de la renaissance. Ar fi buna de folosit pentru bordul de plastic al masinii ? (tinuta in soare !).

  O zi buna!
  CDumitru

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Puteti comanda direct pe site:
   * ceara 250 ml – http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-501
   * ulei 500 ml – http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-41x
   Uleiul este si el reportionat de la bidon de 10L (este produs pentru industria mobilei, natura). Sunt produsele originale pentru ca sunt distribuitor oficial Kreidezeit.

   Slefuire mecanica 120 + 240 + 400. Merge si cu masina cu banda, dar e mai agresiva si trebuie avut atentie sa nu ia prea mult…
   Ulterior dati cu ceara din cand in cand (6 luni, un an).
   Nu am folosit ceara microcristalina pe bord, doar pe caroserie. E o ceara… Daca pe bord se da cu ceara, atunci se poate da si cu cea microcristalina. Nu am folosit nici un fel e ceara pe bord…

   Rating: 4.0/5. From 1 vote.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Au ajuns produsele, va multumesc.

    M-am decis sa slefuiesc la mana asa cum mi-ati recomandat 120+140+400 doar suprafata de lucru, dupa care sa aplic odata la cateva zile (2-3?) uleiul de in pe toate suprafetele (inclusiv canturi).

    Dupa ce il voi monta abia atunci voi aplica ceara doar pe suprafata de lucru.

    Toate cele bune !
    CDumitru

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Uleiul in surplus se sterge la 2-4 ore dupa aplicare. E important ca sa nu faca pelicula urata. Succes!

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 25. Va salut!
  Intre timp am tratat blatul cu ulei de 2-3 ori.
  Am reusit aseara sa mai aplic, in exces se pare, inca un strat. Sunt de acum 12 ore si as vrea sa stiu daca mai pot face ceva pt a indeparta pelicula de ulei. Va multumesc. CDmitru

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • L-am sters cu o carpa curata si se pare ca e de bine. Toate cele bune!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Uleiul in exces se sterge intotdeauna, preferabil in primele 4 ore.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 26. Buna ziua, as vrea sa va rog sa ne ajutati in alegerea unor metode si produse pe care trebuie sa le aplicam in curand asupra unor suprafete de lemn. Ne mutam in casa noua pe care ne-am dorit-o din totdeauna numai cu mobila masiva …visul s-a indeplinit , dar nu as vrea sa facem vreo traznaie acum cand suntem la final .
  Dorinta mea ar fi sa ne spuneti cu ce produs putem intretine mobilierul din stejar masiv pentru interioare si ce produs ar fi bun pentru mobilierul tot masiv , care va ramane pe terasa ….
  Pentru un blat de bucatarie din stejar stratificat ,nefinisat ,care ar fi etapele si produsele folosite in vederea folosirii lui in conditii bune…
  Si ultima rugaminte este sa stim cum procedam cu o podea de frasin masiva care este neslefuita si cu treptele de scara care deasemeni sunt din frasin , dar aici este un frasin stratificat, la fel ,nefinisat…
  Mie mi-ar placea foarte mult sa pastrez culoarea celor nefinisate cat mai aproape de culoarea lor naturala.
  Multumesc foarte mult.
  Mirela

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Buna ziua,
   Eu pot sa va spun ce produse am eu. Pe piata exista numeroase alte produse, fiecare cu calitati si contraindicatii. Produsele pe care le aduc eu sunt marca Kreidezeit si sunt fabricate in Germania, conform celor mai stricte norme.
   In general sunt produse naturale de tip ulei/ceara. Nu aduc lacuri pentru parchet/mobile pentru ca mie nu-mi plac si piata este plina de ele. Daca doriti sa lacuiti mobilierul, parchetul, atunci caiutati produse de tip lac. Se gasesc in comert.
   Pentru parchet eu am:
   1. Ulei rezistent pentru podele: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-312 (112 euro + tva /10L)
   2. Ceara tare pentru podele: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-501 (19.9 euro + TVA /1L)

   Pentru mobilier de interior se poate folosi:
   1. Ulei de in (firnis): http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-41x (20.5 euro + TVA / 2.5L)
   2. Ceara de albine: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-513 (42.5 euro + TVA / 2.5 L)

   Pentru mobiler de exterior se poate folosi:
   1. Lazura incolora pentru exterior: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-321 (30.5 euro + TVA / 2.5L)

   Toate aceste produse inchid putin culoarea naturala a lemnului (valabil pentru orice alt produs).

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 27. Multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra….sincer nici eu nu imi doresc lac, insa toti marii „meseriasi” de care abia astept sa scap si sper….. cu viata, nu concep ideea de nelacuit! Motive din partea lor nenumarate : umezeala,caldura, abureala…..cu greu am accepat un lac semimat! In ideea in care v-am gasit si dumneavoastra si ma incurajati ca nu am nevoie de lac sunt atat de bucuroasa! Abia astept sa vad ce fata or face cand le voi spune :fara lac!
  As vrea sa comand produsele recomnadate , numai sa imi spuneti cum procedam pentru ca trebuie sa va dau niste suprafete,nu?
  Putem tine legatura telefonic sau pe e-mail?

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Va scriu mail…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • As dori sa stiu ce imi recomandati sa aplic pentru conservare, aspect pe niste picturi in ulei pe placaj/ carton.
    Va multumesc.
    CDumitru

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Din pacate nu sunt in tema cu conservarea picturilor. Daca ar tebui sa fie ulei de in, am asa ceva:
     http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-1311
     http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-41x

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 28. Buna seara,
  Am comandat o scara de fag de interior. Ce tratament recomandati ?
  As dori sa ramana culoarea naturala a lemnului.
  Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Eu pot sa va ofer „Ulei rezistent pentru podele”, Kreidezeit (made in Germany):
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-312 (35.2 euro + TVA /2.5L)
   Puteti da 1-2 straturi de ulei + un strat final de ceara tare pentru podele:
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-501 (19.8 euro + TVA/1L)

   Lemnul isi intensifica putin culoarea dupa ce e dat cu ulei, dar nici un alt produs nu lasa lemnul neschimbat…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Si dacă vreau să-i dau o culoare mai închisă puţin? Când trebuie dat şi ce imi recomandați? Mulţumesc

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Uleiul rezistent pentru podele inchide putin nuanta si scoate in evidenta fibra. Nu recomand produse precolorate sau baituri.

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 29. Buna ziua.Am vazut in articol ca terebentina este buna pentru a dizolva ceara.Problema e ca la masina am patat un scaun cu ceara din aia alba pentru lumanari.am incercat sa o scot cu biocarpet si cu inca o substanta de curatat dar tot a mai ramas patat.Intreabarea e: ar putea terebentina sa scoata acea pata?sau risc sa deteriorez tapiteria cu terebentina?
  Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Terebentina dizolva ceara, dar nu stiu cum merge pe tapiterie. Auzisem mai demult ca ceara se scoate de pe haine cu fierul de calcat, dar nu am incercat. Intreaba o gospodina cu experienta, ca sigur stie cum se scoate ceara din haine, deci si din tapiterie…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Chestia cu fierul de calcat am incercat cand mai patam hainele cu ceara de lumanari dar tot ramane patat mai ales daca intra in tesatura si daca e de culoare deschisa…asa cum s-a intamplat la tapiteria masinii.O sa incerc cu benzina si cu terebentina pe o bucata de material pe care o sa picur niste ceara.O sa revin cu rezultatele.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Se pune o foaie de hârtie , sau mai bine de sugativa sub fierul de călcat și repetați de câteva ori schimbând hârtia pane ce aceasta (hârtia) va rămâne curată, după care încercați cu un degresant sau detergent de vase , solvenți pot deteriora tepiteria.

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 30. Buna seara. Ne-am mansardat o casa si am realizat o scara interioara din lemn stratificat – stejar (trepte groase de 9 cm); specialistii din DEDEMAN mi-au recomandat sa dau lemnul cu bait Oscar wenge si apoi cu Durolac Kober+intaritor; insa nu-mi place aspectul lucios al lacului, asa incit incerc sa ma orientez spre o solutie cu ceara (are un aspect mai mat, catifelat). Ce solutie imi recomandati, tinind cont ca doresc ca la finalul lucrarii scara sa aiba culoarea wenge. Multumesc. Daniel Butnaru

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Din pacate nu cred ca va functiona in felul care doriti! 🙁 ceara nu ofera protectie mecanica si baitul se va eroda curand lasand sa se vada lemnul original. De altfel, stejarul natural arata foarte bine si baituit nu va arata nuciodata a wenge si a stejar mazgalit. Sincer! Stejarul e un lemn frumos si valoros si doar o sa-l stricati cu bait indiferent cat de mare e dorinta de a-l face sa para altceva…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Produseke Oscar si Kober sunt dintre cele mai slabe calitativ. Exista pe piata doar pentru ca oamenii se lasa furati de iluzia pretului mic…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Mai bine vorbiti la un magazin de parchet din lemn masiv… De obicei au si produse speciale pentru parchet, adecvate solicitarilor mecanice. De obicei lacurile dure sunt lucioase, dar exista si variante mate. Ceara/uleiul pentru parchet nu se preteaza pentru parchet baituit deoarece nu ofera protectie mecanica si baitul se va eroda rapid… Sunt bune pentru lemn natur…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Multumesc mult. Voi cauta o solutie la un mag. de parchet din lemn masiv. Toate bune! Daniel B.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 31. Buna ziua. Am cumparat o casa construita din lemn, iar o mare parte pare virgin, ne-tratat ne nimic.. de exemplu scara pare ca sunt niste scanduri puse direct fara niciun tratament, asa si rama geamurilor care nu prea sunt termopan par facute, iar anumite elemente gen balustrade exterioare sunt baituite cred (maro). Cu ce as putea trata aceste elemente pt a le oferi un luciu? Un aspect frumos de lemn ingrijit? Eventual le mai pot trata acum anticarii/bacterii? Mai pot trata cu ceva elementele baituite pt a le oferi un luciu? Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Buna ziua. Lemn ingrijit = lemn bine slefuit. Daca lemnul nu este slefuit si are urme de taiere, findeluire etc, nu va arata ingrijit orice finisaj se aplica peste.
   La exterior se poate trata cu lazura pentru exterior:
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-321
   La cantitati mai mari (5-10-20 l) preturile sunt mia mici (10 l = 103 euro + TVA si ajunge pentru 150 mp/strat).
   Pentru interior se poate folosi ulei rezistent pentru podele:
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-312
   La cantitati mai mari preturile sunt mai mici per litru (10 l = 112 euro + TVA si ajunge pentru 150 mp/strat)

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 32. buna ziua. m-ar interesa cum se finiseaza un maner din mesteacan la un cutit ca la cele finlandeze HELLE mai ales cele colorate in rosu cu pete alb galbui.multumesc. harsa aurel.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Lemnul este mesteacan cret. Se finiseaza cu ulei de in. Rosul e ceva pigment, dar nu stiu ce.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 33. Buna ziua.

  Am niste trepte din lemn de brad pe care as vrea sa le finisez pe cat posibil.
  Grosime 7 cm, un cu niste mici crapaturi, exact pe gustul meu.

  Pentru slefuire mecanica ce-mi recomandati? (va fi primul proiect deci posibil sa am nevoie si de scula electrica)

  Din informatiile transmise mai sus am observat ca recomandati ulei rezistent pentru podele (care inchide un pic nuanta lemnului) si dupa ceruire. Referitor la ceruire ce puteti sa-mi recomandati astfel incat sa nu luceasca (nu-mi place luciul de lac de exemplu)

  Multumesc anticipat!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Pentru slefuire mecanica va recomand un slefuitor cu banda manual. EU mi-am luat Bosch PBS 75 A. E pe la 500 lei. Mi s-a parut un raport bun calitate/pret.
   Ceara nu luceste; nici uleiul, nici cele doua puse impreuna…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Multumesc pentru raspuns.

    Deci, inainte sa plasez comanda va rog sa-mi confirmati ca sunt pe drumul cel bun.

    1.Slefuire.
    2.Ulei rezistent pentru podele (2 maini): http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-312
    3. Ceara tare de podea: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-501

    Plasez comanda deja. Daca am gresit ceva, ma corectati!
    Cele bune.

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Este OK asa. Multumesc!
     Va d ca ati comandat f. putin (200 ml ulei si 250 ml ceara)…. Ce suprafata aveti de tratat?

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
     • In total treptele duc cam pe la 14 mp (daca nu ma tradeaza calculele) Insa vreau sa fac un test. Sa vad cum se „vede”, cum se „simte”

      Sursa de inspiratie pentru scara (trepte si grosimea lor a fost: http://architectureinteriordesigns.com/sugar-bowl-residence-by-john-maniscalco-architecture/)

      Sa vedem cat de mult ne putem apropia.

      No votes yet.
      Please wait...
      Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
     • Arata exceptional casuta din din link! O slefuire buna inseamna 95% din rezultat. Spor!

      No votes yet.
      Please wait...
      Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 34. Salutare!
  Am nevoie de un sfat,te rog!am folosit pe parchet un tratament pentru lemn pe baza de ulei.Din pacate sunt zone unde raman urme cand calc.Cum as putea sa scot excesul de ulei ramas la suprafata lemnului?am tot sters cu lavete uscate dar nu prea are efect.
  Merci!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Probabil nu ati sters bine uleiul dupa aplicare. Doar prin stergere cred ca puteti indeparta excesul care face sa ramana urme.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Buna ziua, Asa cum am vorbit la telefon dimineata revin cu comanda pentru uleiul recomandat de dumneavoastra. Asadar sa ramana deocamdata pentru 5 litri dupa care o sa vad cat va fi in completare…

    Adresa pe care va rog sa il trimiteti este Bacau, Calea Bârladului nr.173 Ghinadi Mirela

    Inca o rugaminte : pentru o ceara pe care sa o aplic eventual peste ulei nu ati avea o monstra? M-as gandi , sau poate ar fi chiar indicat sa dau ceara pe blatul de la bucatarie dupa ce si el va fi tratat cu ulei! Multumesc frumos Va atasez si cateva poze cu dusumeaua:

    Sent from my iPhone > > >

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • V-am raspuns pe mail.

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 35. Bună seara!
  Am nevoie de ulei de tung pentru finisarea unor boluri de lemn.
  Aveți acest produs(în fvarianta originală)?
  La ce preț?
  Paul V

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Intr-un timp am avut ulei de tung, dar de la 1 ianuarie 2014 legislatia europeana nu mai permite transportul substantelor inflamabile prin curier normal (gen DHL, UPS) ci doar prin transporturi speciale (implica volum mare). Ca urmare nu mai pot aduce ulei de tung si nu cred ca aduce altcineva in Romania tinand cont ca se poate aduce doar cu transport special si piata este foarte mica.
   In loc de ulei de tung folosesc si recomand ulei pur de in (100% concentrat):
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-1311
   Nu are legatura cu uleiul de in care se gaseste in comert si care contine 5% ulei de in…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 36. Salut,doresc sa mi fac un polish auto homemade.Mi-am procurat ceara de carnauba,ceara albine,ulei de in.A iesit cea mai cool ceara de…. pantofi pe care am avut-o ever.Pt. masina nu sint multumit.Pe site-urile de afara scrie ca turpentine oil este secretul.Eu pe aici gasesc doar esenta de terebentina,fie terebentina rectificata,utilizate in pictura.Sint unul si acelasi lucru?Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • In principiu e acelasi lucru.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 37. Salut,Catalin! Am un blat de bucatarie din stejar de la Ikea tratat din fabrica cu un strat de ulei,apoi baituit si ceruit de cel care mi-a confectionat mobila. Problema e ca in jurul bateriei si unde ramane apa mai mult timp se formeaza niste cruste,crapaturi mici . Ce imi recomanzi ptr.asta si in general ptr.mentinerea sanatoasa a blatului. Merci!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Din pacate ceara si uleiul nu protejaza impotriva apei pe termen lung. Acesta este si unul dintre motivele pentru care s-au inventat lacurile.
   Puteti aplica regulat ceara, sa zicem la fiercare 6 luni, cu o carpa. Dar protectia nu este 100% si in timp blatul nu va mai arata ca nou. La fel se intampla si cu oamenii, imbatranesc! 🙂 Un lemn tras in lac lucios, impermeabila e ca un om impaiat: ramane mereu la fel, dar nu are farmec 🙂

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 38. Va salut,dl Catalin. Am luat de la IKEA doua corpuri ,gen biblioteca din lemn de pin crud. As dori sa-i dau o nuanță mai închisă,putin elegantă ,in limita in care se poate. La Bona nu aveau ulei pigmentat,nici la Mapei. De unde si ce imi recomandați? Multumesc.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Am facut si eu acelasi lucru acum cativa ani si am fost foarte nemultumit de rezultat, desi am folosit cel mai bun bait pe baza de alcool. Lemnul nu a aratat mai elegant ci a aratat a lemn ieftin mazgalit cu ceva ca sa para lemn mai de soi. AM finisat bine inainte si tot nu a iesit cum trebuie. Recomand sa lasati culoarea naturala, doar sa dati cu ulei de in si ceara.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 39. Buna seara Dl-e Sorescu.

  Urmeaza sa imi soseasca un set de unelte de barbierit ceva in genul celor din link.
  http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00EQCBMXM/ref=s9_simh_gw_p194_d1_i2?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=desktop-2&pf_rd_r=1WJR6P3NZWJ0C157YDPY&pf_rd_t=36701&pf_rd_p=577048427&pf_rd_i=desktop

  problema pe care o vad din review-uri e ca se ia ” vopseaua in contact cu apa. Ma gandeam sa folosesc ceva substanta care sa opreasca acest lucru sa impermebializez dar in acelasi timp sa-i dau si un luciu, ceva in genul uni lac. ce anume mi-ati recomanda?

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Daca sunt date cu lac, nu se poate da cu nimic peste, ci trebuie dat jos lacul vechi mai intai. Eu zic sa le lasati asa cum sunt. Oricum veti face upgrade in curand, daca va pasioneaza barbieritul cu briciul. Lemnul nu se comporta grozav in conditii de umezeala. E posibil sa fie un lemn rezistent la apa, gen teak.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Am cautat si eu, si se pare ca e disponibil de aici: http://www.chimicaleonline.ro/new-2.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • 🙂 Ala e chimic 100%, nu are pic de ulei natural de Tung!

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 40. Am nevoie de 1 l ulei de tung, pur .
  Puteți să-mi trimiteți?
  La ce preț?

  Paul Vieru

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Tung Oil nu am gasit nicaieri in Europa, deci nu am.
   In Europa se foloseste ulei de in, care vine in mai multe calitati. Cel din magazine e un gunoi pentru dat garduri si contine doar 5% ulei de in, restul sunt alte uleiuri.
   Pe http://www.finetools.ro in meniu la finisare gasiti 3 tipuri de ulei de in, inclusiv ulei pur 100% concentrat. Finisajul cu ulei de in bun ar trebui sa arate 100% identic cu cel obtinut cu tung oil.
   Tung Oil este un produs folosit in general in SUA si de pe forumurile din SUA vin indicatiile de a folosi ulei de Tung. In Europa nu se prea foloseste.
   https://www.youtube.com/watch?v=EDiN9TCZkHk
   https://www.youtube.com/watch?v=pCzblO0f8P8

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 41. am o casa cu sita si doresc sa protejez dranita (sindrila) cu ceara ce anume recomandati?

  va multumesc….!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Daca doriti sa nu fie foarte lucios, atunci puteti da cu Firnish pe baza de ulei de in: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-41x
   Pretul este 385 lei pe 10 litrii si ajunge pentru 200 mp intr-un strat (trebuie date 2 straturi deci va ajunge pentru 100 mp). Protectia este moderata.

   Daca doriti protectie sporita, puteti da cu Lazura pentru lemn exterior (este ceva mai lucioasa ca aspect): http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-321
   Pretul este 565 lei si ajunge pentru 160 mp intr-un singur strat. Probabil trebuie aplicate 2 straturi.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 42. buna ziua! doresc sa finisez cu ceara de albine mobilier din brad. culoarea pe care intentionez sa o obtin as vrea sa fie aproape de culoarea bradului vechi dat cu ulei de in. in realitate aceasta nuanta se apropie chiar de stejarul nou ceruit ce ceara fara pigment. ce imi recomandati? iubesc culoarea din incaperea de pin de la castelul Peles…sigur ca bradul meu este nou. am de ceruit podele, biblioteca de cca 8m/3,5m biroul, masa de sedinta…etc… va rog sa imi indicati un produs care sa se apropie de ce imi doresc.
  detin o fabrica care lucreaza si cu ceara pt tratarea lemnului poate ma ajutati cu niste propduse… site-ul http://www.arhe.ro, Hirza Calin.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Buna ziua.
   Si mie imi plac culorile lemnului vechi…
   Am ceva pigmenti minerali naturali, marca Kreidezeit. Tot de la Kreidezeit Germnia am si ceara semi-lichida (pasta) si uleiuri de in de calitate superioara:
   Probabil ca cea mai buna varianta este sa incercati un pigment si pasta de ceara ca sa vedeti daca obtineti ceva apropiat de ceea ce va doriti. Trebuie sa experimentati si cu granulatia de slefuire pentru ca pigmentii raman intre fibre. Pe lemn slefuit foarte fin pigmentul patineaza si nu se distribuie uniform. Lemnul neslefuit suficient arata imbacsit… Probabil pe la 120-150 ar trebui slefuit bradul ca sa prinda ceva pigment. Trebuie incercat… Aici puteti vedea produsele (pigmenti, ceara, ulei): http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare si http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/pigmenti

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Va rog sa imi spuneti costurile pt 5 kg ceara si pigment pe masura pt a obtine efectul pe care il doresc. Marturisesc ca nu ma descurc intre atatea denumiri si culori, si nu sunt sigur care e culoarea ce se obtine in realitate. Multumesc

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • 5L Ceara Kreidezeit costa 85 euro + TVA si ajung pentru 100 m2.
     Pigmentarea se face cu pigment mineral Kreidezeit in proportie de 5-20% (50-200 gr pigment la 1L de ceara). Nuantele pigmentilor le puteti vedea in imaginea de aici (click pe imagine): http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/pigmenti/KRDZ-9151
     Dupa ce alegeti nuanta, intensitatea culorii se poate varia prin cantitatea de pigment. Probabil la 5L de ceara veti avea nevoie de 500-800 gr. pigment, doar ca va trebui sa-mi spuneti pigmentul pe care il doriti. EU nu am cum sa aleg un pigment ca sa obtineti coloare pe care o doriti. 1kg de pigment costa in jur de 15 euro + TVA (cu ceva variatii mici intre nuante).

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 43. Salutare! doresc sa imi fac o cutie de ceasuri de mana din lemn de nuc. Poti sa imi spui cu as putea sa finisez lemnul pentru a scoate mai mult in evidenta fibra naturala a lemnului? totodata cred ca imi doresc si un aspect semi-lucios…adica nu glossy… Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Salut. Ceara microscristalina ar trebui sa mearga cel mai bine pe nuc:
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/FT-0010
   Un borcanel de 33 ml iti ajunge pentru 1-3 cutii (in functie de marimea lor). Costa 4 euro.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Va multumesc pentru raspuns!
    Ca sa intelegeti, voi face o cutie pt 5 ceasuri..probabil voi cumpara 2 recipiente sa fiu sigur.. puteti sa imi dati niste detalii despre cum se aplica? Trebuie incalzita inainte? Cam cate straturi se practica? Se aplica cu material textil prin frecare?

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Am si la cantitate mai mare: 100 ml la 8 euro.
     Se aplica intr-un singur strat, dupa ce lemnul este finisat bine si curatat de praf. Nu trebuie incalzita. Se aplica cu o carpa curata de bumbac. Aceasta ceara nu innegreste exagerat lemnul de nuc, asa cum face ceara de albine sau alte tipuri de ceara preparate cu solvent sau ulei.

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Va multumesc pentru raspuns!
    Ca sa intelegeti, voi face o cutie pt 5 ceasuri..deci probabil voi lua 2 recipiente ca sa fiu sigur..
    Puteti sa imi dati mai multe detalii despre cum se aplica ceara? Trebuie incalzita inainte? Cate straturi se practica? Iar pt impregnare se foloseste material textil?

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 44. Buna seara! Felicitari pentru articol si pentru rabdarea de a raspunde tuturor comentariilor. Am nevoie de un sfat si sper sa ma poti ajuta. Ce recomanzi ca finisare peste piese de mobilier vopsite cu chalk paint? Oscilez intre ceara si lac poliuretanic pe baza de apa. Stiu ca restul produselor (cum ar fi uleiul sau lacul poliuretanic normal) ingalbenesc produsul finit si nu as vrea asta mai ales ca este vorba de culori deschise. Pe de alta parte, vad ca parerile sunt impartite, in sensul ca multi spun ca ceara ofera prea putina protectie si nu ar putea fi folosita pe mobilier cu trafic (ex. masa de bucatarie). Dar lac poliuretanic pe baza de apa nu gasesc decat pentru pardoseli (dar banuiesc ca merg si la mobilier). As aprecia o parere. Multumesc anticipat si o seara frumoasa

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Buna ziua.
   Eu sunt fan de ceara. Lacurile dure, cum este cel poliuretanic pentru pardoseli, depun un strat gros si cu aspect artificial. Tocmai acel strat gros ofera acea protectie suplimentara.
   Ceara microcristalina ar trebui sa fie o varianta buna de finisare fara sa ingalbeneasca: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/FT-0010
   250 ml costa 17 euro. 500 ml costa 29 euro.
   O alta varianta de ceara este Saflor. Costa 11 euro 250 ml sau 19 euro pentru 500 ml. http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/finisare/KRDZ-530

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ati preparat singura Chalk Paint? Cu praf de calc? Eu am preparat doar milk paint…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 45. 5L Ceara Kreidezeit costa 85 euro + TVA si ajung pentru 100 m2.
  Pigmentarea se face cu pigment mineral Kreidezeit in proportie de 5-20% (50-200 gr pigment la 1L de ceara). Nuantele pigmentilor le puteti vedea in imaginea de aici (click pe imagine): http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/pigmenti/KRDZ-9151
  Dupa ce alegeti nuanta, intensitatea culorii se poate varia prin cantitatea de pigment. Probabil la 5L de ceara veti avea nevoie de 500-800 gr. pigment, doar ca va trebui sa-mi spuneti pigmentul pe care il doriti. EU nu am cum sa aleg un pigment ca sa obtineti coloare pe care o doriti. 1kg de pigment costa in jur de 15 euro + TVA (cu ceva variatii mici intre nuante).
  acesta a fost ultimul raspuns.
  va rog sa imi trimiteti ceara de mai sus 5 litri si 1 gkg pigment 825 pe adresa din Zalau str T. Vladimirescu parter ap. 5 numele meu este Hirza Calin cu plata ramburs. Factura va rog sa o faceti pe sc transcar srl cu j31/583/1993 R4291220 zalau jud. salaj tel. 0745500481

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 46. Salut domnule Catalin Sorescu,
  Rugamintea mea la Dumneavoastra ,este aceea de a va intreba daca sunteti specialist in finisajul scaunelor finisaj culoare natur sau doar comercializati produse care se folosesc strcit pentru mobilier.
  Va multumesc.pentru atentia acordata.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Comercializez produse, dar am si oarecare experianta cu finisajele si cu lucrul in lemn.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 47. Buna. Construiesc o cabana de lemn rotund/molid . Va rog sa ma sfatuiti cu ce ar trebuii tratat si finisat lemnul atat la interior cat si la exterior . Doresc sa pastrez culoare cat mai naturala. Va rog si ordinea aplicarii si tehnica daca este posibil. Va multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • La exterior se da cu lazura pentru lemn. Eu am marca Kreidezeit. http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/lazura
   La interior se da cu ulei de in si ceara de albine peste. Eu am tot de la Kreidezei: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Buna. Am citit undeva si am vazut si la dvs ca aveti ceara de albine si carnauba ,nu ar fi mai potrivita pt aplicarea pe bustean ?
    Inainte de aplicarea acestui tip de ceara pe bustean ,trebuie dat si cu altceva gen ulei in? Cu ce se dilueaza sa se poata aplica ,am inteles ca este cam tare?
    Multumesc

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Inainte de ceara se poate da cu ulei de in. Daca lemnul va fi la exterior, poate e bine sa dati cu ulei de in inainte.
     Ulei de in bun si penetrant am de la Kreidezeit Germania, la 1L, 2.5L, 10L. 10L acopera cam 100mp in 2 straturi si costa 70 euro + TVA.
     Ceara lichida, gata de aplicat, am tot de la Kreidezeit Germania. Este un produs ecologic pe baza de ceara de albine. Vine la 1L sau 2.5L. 2.5L ajunge pentru 55 mp si costa 43 euro + TVA

     http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/uleiuri/KRDZ-41x
     http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara/KRDZ-513

     Ceara lichida o recomand pentru suprafetele grunjoase pentru ca se aplica ma usor.
     Am si ceara solida pe baza de ceara de albine si carnauba. Nu e tare, nu trebuie diluata,dar este indicata pentru suprafetele netede.
     In general ceara se dilueaza cu terebentina.
     http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara/FT560776
     http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara/FT539036

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 48. Bun gasit. Mai este valabila oferta cu ceara in recipiente de 200 ml? Multumesc.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Da. Aici gasiti preturile curente: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Buna seara pt o cusca din lemn pt caine ce sa folosesc lac ? Am inteles ca este nociv alceva? Multumesc

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Recomand Lazura pentru exterior Kreidezeit. 0.75 L la bidon original costa 81 lei. Este incolora sau colorata in cateva nuante (abanos, nuc, stejar etc). Ajunge pentru 5.5 m2 in 2 straturi. La acelasi pret puteti primi 1L din aceiasi lazura (7.5 m2), dar reambalata de noi din bidon de 10L.

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 49. Buna ziua! Ma numesc Bianca si vreau sa va felicit in primul rand pentru blog. As vrea sa fac o masa pentru sufrageria mea dintr-un bustean sectionat pe orizontala, caruia sa ii anexez niste rotile.

  Inca nu am gasit de unde il pot achizitiona uscat deja, dar inca cercetez. Pentru finisare, imi puteti spune, va rog, ce trebuie sa ii aplic pentru a-l proteja de carii,ciuperci, insecte? Lacul este suficient avand in vedere ca il voi tine in casa? In ceea ce priveste scoarta, din experienta dumneavoastra, credeti ca se va pastra (fara sa am probleme) in mod natural?

  Va multumesc anticipat!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • 1. lac este un termen prea generic. Exista zeci de tipuri de lacuri. Nu recomand decata daca aveti pe cineva ca sa se priceapa bine si sa aiba camera de lacuire prin pulverizare.
   2. Pentru un aspect natural eu recomand finisare cu ulei de tung si ceara. Le gasiti pe http://www.finetools.ro
   3. Nu sunt foarte sigur ca veti gasi acel bustean pe care sa-l sectionati. As tinde sa cred ca nu-l veti gasi. Oricum, succes si multumesc!

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • La unele specii de copaci coaja poate sta, la alti cade prea usor. Mai bine fara coaja…

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Daca il lasi in coaja face carii,niste viermisori care ti-l papa.Nu stiu daca poti sa-l tratezi impotriva cariilor,cunostintele mele in acest domeniu sint insuficiente

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Salut.

   Cu voia lui catalinsorescu puteti obtine adresa mea de mail daca va intereseaza ceva de genul:

   https://www.facebook.com/neprelucrat/photos/a.667543930013634.1073741832.635446563223371/711417645626262/?type=3&theater

   Poza de mai sus este de la o masuta de cafea la care lucram printre picaturi.
   Este o sectiune de bustean de fag taiat pe orizontala. Marginile sunt pastrate cele naturale (faimosul „live edge”) iar grosimea este de 5 cm. Fibra lemnului a fost scoasa in evidenta prin finisare cu ulei.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 50. Mai exact, pentru finisare am folosit:

  Mixture 1 Recipe (Version 2 – Easier to Apply, Better Penetration, Dries Faster)
  Gasiti aici informatii pe larg:

  http://www.thewoodshop.20m.com/finishing.htm#maloof

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 51. Buna seara!
  De curând am plătit pe cineva să îmi recondiționeze toată mobila de dormitor. Din păcate, rezultatul nu a fost pe măsură asteptărilor mele. Problema este ca mobila a fost lăcuită atât de urât, încât au rămas dare, lucru accentuat si de faptul ca mobila are o culoare foarte inchisa. Domnul respectiv a folosit un lac pe baza de apa As vrea sa fac ceva să nu se mai vadă asa. Îmi puteți spune dacă pot aplica ceara peste lac si daca aceasta va diminua dârele?

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Din pacate, un lac aplicat prost nu poate fi acoperit cu nimic. Cu siguranta ceara nu ar ajuta! 🙁

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Poate s-ar rezolva prin slefuirea fina a lacului si aplicarea unui nou strat din acelasi tip de lac , dar cu el diluat si cu demontarea si dispunerea panelurilor de lacuit in pozitie perfect orizontala …eventual se foloseste pistolul de vopsit…

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 52. Buna seara,
  Am construit o terasa exterioara din lemn de brad si stejar pe care as dori sa o protejez impotriva intemperiilor. Precizez ca, cheresteaua nu este si nu va fi finisata. Ce produse imi recomandati?
  Cu respect,
  Victor L

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Buna ziua,
   Va recomand o lazura pe baza de ulei marca Borma Wachs Italia:
   1. Borma Holz Lasur: http://www.bormawachs.com/gb/waxes/10-holz-lasur-impregnating-agent-for-wood.html
   Costa 45 lei/0.75 L si 1L ajunge pentru 8-10 mp.
   2. Borma Holzwachs Lasur: http://www.bormawachs.com/gb/waxes/11-holzwachs-lasur-decor-wax-high-solid-impregnant-for-wood-.html
   Costa 49 lei/0.75 L si 1L ajunge pentru 8-10 mp. Are si ceara adaugata in compozitie.
   Ambele sunt in stoc la recipienti ed 0.75L, atat colorate cat si transparent.
   Daca aveti de tratat o suprafata mai mare, pot aduce si la recipienti mai mari

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 53. Buna ziua,
  Vrem sa punem ca pardoseala. dusumea de lemn rasinoase in camere de locuit fara trafic intens. Cu ce ne recomandati sa tratam lemnul pentru o mai buna protectie?
  Cu stima,
  Veronica Manea

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Buna ziua,
   Pe lemnul de rasinoase merge bine o ceara.
   Exista si uleiuri, dar rasionoasele au absorbtie slaba. Lac nu as pune pentru ca lemnul relativ moale de sub lac va duce la craparea lacului in timp.
   Eu as zice ceara: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara/FT560776

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • multumesc pentru raspuns

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 54. Buna seara, Catalin!
  Am cateva obiecte vechi din lemn, respectiv ciubar, piua, tocila pe blat de lemn si alte cateva. Au fost date cu ceara, arata foarte bine dar nu stiu daca este de ajuns. Crezi ca este cazul sa le tratez si cu ulei de in? Daca da, se poate aplica peste ceara?
  Toate cele bune

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ar trebui sa fie suficient cu ceara. Uleiul de in nu mai intra in lemn dupa ce au fost date cu ceara. Uleiul este mai penetrant si hidrateaza mai in profunzime, dar ceara ar trebui sa fie OK.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 55. Buna ziua,

  Am si eu nevoie de un sfat. Am un blat din lemn de stejar ce va fi montat la o masuta de sufragerie, ce produse imi puteti recomanda sa folosesc astfel incat sa nu-l ingalbenesc si sa nu fie lucios?

  Va multumesc!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • As zice ca acest ulei-lac satinat, foarte subtire: http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/lacuri-lemn/FT485532

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
   • Va multumesc pentru raspuns. La dumneavoastra pe sait acest Danish Oil apare ca fiind indisponibil, in acest caz ce imi mai puteti recomanda?

    No votes yet.
    Please wait...
    Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
    • Primesc Danish Oil saptamana viitoare.

     No votes yet.
     Please wait...
     Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 56. Buna ziua. Am achizitionat din Ikea un dulap din lemn de pin pe care l-am dat cu ceara tot de la Ikea (conform etichetei contine apa, ceara de albine, ceara carnauba, ulei de in, ulei tung, metilceluloza, emulgator vegetal, agenti de uscare fara plumb). As vrea sa-l reimprospatez insa intre timp Ikea nu mai comercializeaza ceara. As dori sa stiu daca pot aplica alt tip de ceara si ce imi recomandati. Daca e posibil as dori sa imprim dulapului o nuanta putin mai inchisa si mai rece (dupa aplicarea cerii dulapul a capatat o nuanta galbuie, culoarea mierii). Multumesc anticipat

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara
   In general ceara incalzeste nuanta lemnului. Exista si ceara precolorata:
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara/FT560776
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara/FT485535

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Multumesc frumos. Am achizitionat ceara Antikwachs.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 57. Buna ziua. Va rog sa imi spuneti si mie de unde cumpar ulei de in pentru tratarea blatului de bucatarie. Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/uleiuri
   Ulei de in este OK. Cel mai bun este Kitchenware Oil (Ulei pentru ustensile de bucatarie).

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 58. Salut,
  Am cumparat niste usi din lemn masiv stejar nelacuite, de interior. M-am tot uitat la lacuri in magazine gen Hornbach, Prcatiker, Dedeman, Bricostore dar nu m-am lamurit cu ce lac sa le dau, ca acolo au mai degraba lacuri si lazuri de dat pe garduri, foisoare, etc. Acati idee cu ce lac sa le dau sau cu ce alceva? Ma intereseaza sa aiba aspect mat, nu lucios. Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Salut. Recomand Borma Mobilack: http://www.bormawachs.com/gb/oils/27-mobilack.html
   Vine cu 5 grade de luciu, de la extra-lucios la extra-mat.
   Nu avem in stoc azi, dar primim pe sfarsitul acestei saptamani. Va rog sa confirmati daca si cat doriti. 1 L ajunge la 8-10 mp2/strat. Trebuie 2-3 straturi.
   Multumesc.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 59. Buna ziua, pentru protejarea suprafetelor metalice impotriva ruginii (ex: baionete, sabii ) Renaissance Wax este bun?
  Multumesc

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Da, exact pentru asta a fost facut Renaissance Wax.

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
 60. Buna ziua! Am cumparat un sifonier second-hand din lemn de brad nelacuit. Are un miros foarte pregnant de fum de tigara. Cu ce as putea sa-l curat ca sa iasa mirosul din el? Cu ce ma sfatuiti sa-l protejez dupa aceea?
  Multumesc anticipat!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Ar trebui curatat bine cu o laveta umezita si stoarsa bine. APoil lasat sa se usuce si aplicata o ceara cu miros placut, cum este Ceara de albine si Carnauba de la Borma Wachs Italia. Recomand transparenta. O puteti gasi aici:
   http://www.finetools.ro/finisare-si-restaurare/ceara/FT560776

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.