Ne vedem la „ATELIERU’ DE LEMN” din Timişoara

ATELIERU’ DE LEMN pentru mobilitate urbană își propune să ilustreze și să promoveze arta și meșteșugul, precum și metodele constructive ale arhitecturii în lemn, fie ea tradițională sau experimentală, având ca numitor comun LEMNUL. Atracția pe care o va exercita un astfel de eveniment pornește de la nevoia publicului de informare și predispoziția acestuia de a învăța și absorbi tradiția și inovația prin demonstrații practice de “construire” în lemn. Proiectul cultural este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este compus din trei secțiuni: PAVILION  + CONCURS +  EXPOZITIE INTERACTIVA.

‘CONCURSUL DE IDEI CU DETALII LA VEDERE’ se înscrie în activitățile ce concertează seria de expoziții interactive ATELIERU’ DE LEMN, adresându-se  în primul rând studenților și tinerilor arhitecți din țară. Scopul concursului este acela de a identifica, în plan național, exemple de bună practică în valorificarea construcțiilor tradiționale din lemn, urmărind să readucă în discuție necesitatea angajării meșteșugurilor și artei în procesul de construire actual.

Lucrările selecționate vor fi expuse în cadrul expozițiilor – atelier ce vor avea loc la Timișoara (29 și 30 septembrie 2012) și  Sibiu (P-ta Mare, 13 și 14 octombrie 2012). In aceste locații se va monta un pavilion mobil, demontabil și repetitiv, suport și cadru expozițional pentru lucrările selecționate în urma acestei competiții. Expoziția se va transforma, prin demonstrații practice susținute de sculptori și meșteri populari, într-un eveniment interactiv în care publicul participă la execuția produsului de “arhitectură meșteșugită”.

Meștesugul lemnului va putea fi expus publicului sub forme evolutive, cronologice sau stilistice (în manieră arhaică, tradițională și contemporană), cu scopul schimbării mentalității publicului larg, largirii modului de a percepe posibilitățile de expresie ale unui material în forme tradiționale sau contemporane, acestea neexcluzându-se unele pe altele. Evenimentul promovat sub denumirea de ATELIERU’ DE LEMN provoacă conștiința publică  la o reevaluare a creației, tradiției și inovației, fie ea meșteșugită sau de autor.

Concursul propune tinerilor arhitecți să promoveze proiecte de revalorificare a construcțiilor tradiționale din lemn, urmărind una sau mai multe  tipologii de analiză și intervenție pe o clădire cu valoare arhitecturală.

www.REcult.ro

Facebook REcult

Prezentare eveniment pe Arhiforum

 

P.S.: O să particip şi eu la eveniment, cu bancul de lucru, unelte manuale şi pietre de ascuţit. O să ţin prezentări pe tema ascuţirii şi utilizării uneltelor manuale dacă o să fie persoane interesate! 

—————————————————————-

Update: Câteva poze de la eveniment pot fi văzute aici: http://www.flickr.com/photos/53988253@N08/sets/72157631659489724

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.