Troc: tâmplarie contra Sushi

Pe Bogdan, proprietarul restaurantului SushiYa cu specific japonez din Timisoara l-am cunoscut cu ocazia acţiunii de căutare de sponsori pentru organizarea  Cupei Walter Schmidt la GO 2011 (ediţia a-XI-a). Discuţia pornită de la sponsorizare (pentru care îi mulţumim) a degenerat rapid spre mâncarea asiatică, cuţitele japoneze de bucătarie şi tămplaria japoneză. În acest punct Bogdan mi-a dezvăluit planul lui de a instala pe post de port-meniu exterior o poartă traditională japoneză – Torii. Cum tâmplarul cu care lucra de obicei nu era disponibil la acel moment, m-am oferit eu să construiesc această poartă! Nu obişnuiesc să iau comenzi de tâmplarie pe bani, dar cum sunt mare fan de lucruri japoneze iar fierăstraiele nipone de acasă ardeau de nerăbdare să guste din lemnul unei porţi tradiţionale, am acceptat această lucrare iar plata îmi va fi dată sub formă de sushi (le prefer pe cele adevărate, cu peşte proaspăt, crud)! Niam, niam! 🙂

Cum există destul de multe tipuri diferite de Torii (practic fiecare templu Shinto are propriul model), m-am oprit la una dintre variantele cele mai recognoscibile. Astfel am ales să construiesc modelul Sumiyoshi Torii care are o formă clasică şi secţiunea picioarelor pătrată (nu rotundă ca majoritatea modelelor).

După vreo 30 de ore de muncă doar cu unelte ne-electrice, iată şi poarta-meniu expusă la locul ei din faţa restaurantului SushiYa (localizare: în centrul Timişoarei, aproape de P-ţa Libertăţii, lângă librăria Humanitas):

Sumiyoshi Torii în centrul Timişoarei

Şi aceiaşi poartă pe scena de la Casa Adam Mueller Gutenbrunn, locul de desfăşurare al concursului de GO:

Sumiyoshi Torii străjuind trofeele de la Cupa Walter Schmidt la GO 2011

Câteva detalii suplimentare despre construcţia porţii am postat aici: http://www.woodworking.ro/blog/?p=875

No votes yet.
Please wait...

16 comentarii

  1. Frumos lucrat…felicitari

    No votes yet.
    Please wait...
    • Multumesc Eugen! O sa pun o prezentare mai ampla a portii si pe http://www.woodworking.ro

      No votes yet.
      Please wait...
  2. Îmi place simplitatea liniilor şi faptul că lemnul nu pare prelucrat prea mult. E păstrat „crud”. Îţi face poftă de sushi 🙂 . Felicitări !

    No votes yet.
    Please wait...
    • Japonezii fie lasa lemnul natur fie vopsesc portile in rosu-vermilion. Am lasat-o natur sa nu aduca a chinezarie ca si chinezii si le vopsesc in rosu. Lemnul este lacuit dar nu am folosit deloc chit pentru lemn; am lasat crapaturile asa cum sunt!

      No votes yet.
      Please wait...
  3. Spune-mi, te rog, ce lac ai folosit? Şi ce fel de vopsea în partea superioară?

    No votes yet.
    Please wait...
    • Am folosit un lac alchidic semi+mat (satinat) de provenienta Ungaria. O sa ma uit si o sa-ti spun exact ce scrie pe cutie… lacul l-am aplicat cu rola in 2 straturi si s-a intins foarte bine, fara sa apara bule (problema cunoscuta la lacurile alchidice si poliuretanice). partea superioara am vopsit-o cu spray Duplicolor cumparat de la raionul Auto din ceva supermarket. Am folosit varianta cu uscare rapida (30 min). O sa dau peste si un strat de lac….

      No votes yet.
      Please wait...
  4. Frumos. Porti maramuresene pe cand ? 🙂

    No votes yet.
    Please wait...
    • Poate cand or fi restaurante maramuresene in Timisoara! 😉

      No votes yet.
      Please wait...
  5. nu stiu cum se zice „fain-frumos” in japoneza 🙂
    o singura sugestie – catre proprietar – sa faca meniul pe format cerc… rosu etc

    No votes yet.
    Please wait...
    • Nici eu nu stiu cum se zice „fain-frumos” in japoneza, dar multumesc se zice „Arigatō”! 😉 Rosu-vermilion e culoarea de pe steagul Japoniei.

      No votes yet.
      Please wait...
  6. bravo! frumos lucrata. ai si rindeluit-o de mana?

    No votes yet.
    Please wait...
    • Totul este facut de mana! In garajul-atelier singurul fel de curent este acela ce şuieră prin uşa! Curbura de sus (piesa neagra) este facuta cu fierastraul, toporul si rindeaua (#5 si #3). Nici smirglu nu am folosit, finisajul l-am facut cu o rindea Bailey #3 ascutita bine!

      No votes yet.
      Please wait...
  7. felicitari pentru rezultat! la ce noduri au grinzile alea cred ca ai lucrat destul de greu. bravo!

    No votes yet.
    Please wait...
    • Am avut grija sa am rindelele ascutite tot timpul. De fapt le ascuteam dupa fiecare 1-2 ore de lucru, cel putin pe aia de finisat (#3).

      No votes yet.
      Please wait...
  8. Felicitari Catalin, foarte frumoas Torii, … in alta ordine de idei asta e cea mai autentica metoda de a face reclama uneltelor si a le demostra calitatea. Bravo !
    Cand voi avea bani voi trece si eu la unelte japoneze 🙂 pana atunic astept daltile de la Narex 🙂

    No votes yet.
    Please wait...
    • Am sunat la DHL si am aflat ca coletul de la Narex a ajuns in Timisoara. In 24 de ore am marfa acasa! Urrrraaaa!
      Cateva detalii constructive am postat aici: http://www.woodworking.ro/blog/?p=875

      No votes yet.
      Please wait...

Lasă un răspuns