Mobilă din lemn noduros

Deşi mai văzusem (pe diverse site-uri web) mobilă făcută din lemn noduros (burl în lb. engleză), nu am ştiut ca cineva din Romania să facă aşa ceva. Asta până acum puţin timp, când am putut admira “pe viu” o masă cu 8 scaune realizate în întregime din nod de lemn. Masa şi scaunele pot fi văzute/achiziţionate la standul Ecolemn din complexul comercial Galeria 1 (Timişoara).

Ansamblul este făurit de un meşter tradiţional din România, după cum se poate observa şi din contextul imaginii (imaginea aparţine creatorului mesei). 😉 Muchiile tuturor elementelor sunt lăsate în formă naturală sau sunt cioplite manual în stilul “live-edge”. Acest stil este f. popular în vest, în special în SUA, şi a fost abordat de mari maeştrii precum George Nakashima.

Poate trebuie să specific că acest tip de lemn este deosebit de rar. Practic este o anomalie a unor copaci, foarte rară, mai ales la aceste dimensiuni. Deşi am umblat foarte mult prin păduri, uneori chiar căutând expres acest tip de anomalie, nu am văzut niciodată una de aceste dimensiuni! De fapt, nu am văzut una nici pe jumătate atâta! Aşa că, acest gen de mobilier nu este unul care poate fi comandat din catalog, ci este o ocazie unică cu care nu te întâlneşti prea des!

No votes yet.
Please wait...

13 comentarii

 1. Faorte tare! As zice mesteacan dupa culoarea sidefie…

  No votes yet.
  Please wait...
  • Asa imi pare si mie dar nu am vrut sa ma pronunt inainte sa stiu exact. Nodul de lemn poate fi inselator…

   No votes yet.
   Please wait...
 2. Nu stiu din ce lemn este dar arata deosebit.

  No votes yet.
  Please wait...
  • Este lemn de mesteacan cu o anomalie numita “burl” in lb. engleza. Traducerea ar fi “nod”, dar nu e un nod propriu-zis ci o anomalie f. rara.

   No votes yet.
   Please wait...
 3. din cate stiu lemnul cu o asemenea structura se poate obtine si din radacina copacului: de exemplu nucul are o radacina sub forma de bulb, si la un pom ajuns la varsta la care poate fi exploatat banuiesc ca radacina e foarte mare. Am si un dulap -vechi- ce are usile placate cu furnir cu o structura asemanatoare.

  No votes yet.
  Please wait...
  • Da, de obicei radacina are fibrele amestecate in acest fel. De aici si denumirea generica “radacina” pe care o au aceste tipuri de lemn. Insa nu doar din radacine se obtine. Unii copaci dezvolta astfel de “tumori” si pe trunchi. Seamana cu niste noduri supra-dimensiunate, dar nu sunt noduri. Din cate am inteles sunt cauzate de o ciuperca si “umflarea” zonei reprezinta incercarea copacului de a izola zona bolnava.

   No votes yet.
   Please wait...
 4. PLOP MAZARAT sau PLOP NEGRU

  No votes yet.
  Please wait...
 5. Copacii care au asemenea noduri sunt foarte rari sau aproape inexistenti.Intradevar ptr infrumusetarea unor piese de mobilier se folosea (si inca se mai foloseste,destul de rar)furnir de radacina ,de nuc de mahon de trandafir…

  No votes yet.
  Please wait...
  • Mobila asta e facuta integral din lemn noduros! Multe sute de kilograme de astfel de lemn! Mobila s-a vandut, din cate am inteles, la peste 8000 euro.

   No votes yet.
   Please wait...
 6. Foarte frumoasa poza, inteleg cata rabdare, perseverenta, vointa, imaginatie etc. a fost necesara pt a face asa ceva pentru ca si eu confectionez obiecte artizanale din lemn (dar nu la fel de frumoase, asa de un amator:), mai am de invatat). Si felicitari pt acest site ii foarte interesant, foarte multe lucruri utile….multa bafta:)

  No votes yet.
  Please wait...
  • Sorin, iti multumesc pentru cuvintele de apreciere! Mobila aceasta s-a vandut la un pret destul de mare pentru Romania. Sunt foarte rari pomii nodurosi atat de mari! Succes cu blogul tau! Tinem legatura!

   No votes yet.
   Please wait...
 7. Arata foarte bine. Este o mobila deosebita.

  No votes yet.
  Please wait...
  • Da, foarte rar gasesti asa ceva!

   No votes yet.
   Please wait...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *