Lucrul în lemn: între pasiune şi ramură industrială

Anul 2009 este anul în care doi dintre cei mai influenţi “lucrători în lemn” ai ultimilor 50 de ani au plecat dintre noi: James Krenov şi Sam Maloof. Nu sunt genul care scrie comemorări, mai de grabă genul care crede în maeştrii adevăraţi şi în măiestria transmisă de la om la om, de la suflet la suflet (kokoro no kokoro, cum spun japonezii).

Krenov şi Maloof, pe lângă piesele de mobilier remarcabile pe care le-au lăsat în urma lor, au reuşit să insufle şi să transmită flacăra pasiunii miilor de studenţi care le-au trecut prin ateliere. Ca adevăraţi maeştrii, au lăsat cu modestie ca exemplul şi creaţiile personale să vorbească în numele lor. Nu titluri universitare şi distincţii academice au făcut ca ei să fie consideraţi printre cei mai influenţi “lucrători în lemn” ai secolului XX, ci miile de elevi cărora le-au insuflat pasiunea şi ştiinţa lucrului în lemn, precum şi noi, privitorii de rând, care ne bucurăm admirându-le creaţiile sau citindu-le cărţile pline de semnificaţii.

by James Krenov
by Sam Maloof

 

Eu personal sunt adeptul amatorismului în genul lui Krenov şi nu al ştiinţei searbede, expusă cu ajutorul limbajului “de lemn”! 🙂

No votes yet.
Please wait...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *