Fierăstrăul rigid

Fierăstrăul manual rigid, spre deosebire de mai comunul fierăstrău flexibil, are „spatele” lamei întărit (de obicei cu platbandă de oţel sau bronz). El este utilizat la realizarea îmbinărilor din lemn, acolo unde este nevoie de precizie mare la tăiere. Precizia este obţinută prin rigidizarea lamei care, astfel, nu se mai curbează când tăiem cu el.

Faptul că lama este întărită face ca fierastrăul să nu poata fi folosit la tăieri foarte adânci, dar, în cazul realizării îmbinărilor în lemn, nici nu este nevoie de adâncime foarte  mare de tăiere.

Lungimea fierăstraielor rigide variază în funcţie de tipul şi dimensiunea îmbinarilor pentru care sunt destinate. Pentru îmbinări fine, fierăstraul va fi foarte mic pentru a fi usor de controlat. În general, dimensiunea lamelor acestor fierăstraie variază între 10 si 35 cm (4 – 14 inch).

Forma dinţilor la fierăstrăul rigid este una de tip cross-cut (tăiere transversală) iar densitatea dinţilor (masurată în dinţi per inch – DPI) este una mare spre foarte mare (11-16 DPI).

Câteva dintre fierăstraiele mele:

No votes yet.
Please wait...

8 comentarii

  1. Ai idee de ce sunt in general crosscut? Si la randunici, si la federe e nevoie de rip, si in ciuda acestui fapt dau peste o gramada de dovetail si tenon saws cu dinti crosscut.

    No votes yet.
    Please wait...
    • In general sunt cross-cut dar sunt destule si rip-cut. In general cele mici, speciale pentru randunici (porumbei la ei – dovetails) sunt de tip rip. In general cele rip sunt mai scumpe, ca sunt mai rare; se si vand sub numele de dovetail-saw, spre deosebire de cele clasice, crosscut care se vand ca tenon-saw. In general cele de tip dovetail-saw are manerul open-handle (deschis, ne-unit in partea de jos).

      No votes yet.
      Please wait...
    • din ce am citit/vazut la americani, cele rip cut (inclusiv lanturile de drujba) sunt folosite pentru taieri in lungul fibrei. Daca vrei sa tai in lungul fibrei lemnului cu un cross cut, te chinui si nici nu merge drept. Cele cross cut sunt folosite pentru taieri de-a curmezisul fibrei. Vezi si aici, de la minutul 11:30 https://www.youtube.com/watch?v=6OxVVhVMsaA. Intuiesc ca la tenon saw se prefera un rip cut saw, pt ca cu un rip cut hand saw poti face cross cut (chiar daca mai incet), insa invers ai da rateuri mari.

      No votes yet.
      Please wait...
      • Daca doriti sa aflati ceva despre unelte de tamplarie puteti sa ma intrebati aici 🙂

        No votes yet.
        Please wait...
  2. Tot nu inteleg de ce se cheama tenon saw avand in vedere ca sunt, teoretic, bune doar la taiat umeri (nu c-ar fi interzis sa faci toata treaba cu un crosscut). Eu planuiesc sa pun laba prin iunie pe doua scule de la Veritas, un dovetail rip cu 14 ppi si unul crosscut ca e bun la casa omului. Iar impreuna cu ele am sa poftesc si la un tenon saw, dar nu m-am hotarat inca de unde sa-l iau. De curiozitate, tu ai folosi asa ceva:

    http://www.leevalley.com/wood/page.aspx?c=2&p=64007&cat=1,42884

    ? Sunt unii care zic ca-s tare urate :).

    No votes yet.
    Please wait...
    • De la Veritas am doar un f. mic fierastrau de tip japonez (are doau parti, ca un ryoba, dar ambele sunt cross-cut). Are lama de vreo 15 cm lungime doar. Mie imi par faine fierastraiele Veritas din link-ul tau, dar nu am tinut vreunul in mana. Cum cumperi de la http://www.leevalley.com ?
      Mai am si un mic dozuki japonez…

      No votes yet.
      Please wait...
  3. Am vazut ca procedura de cumparare e o chestie bine pazita la aia de la Lee Valley, dar in curand o sa dezleg misterul, cel mai probabil o sa le scriu un mail. In momentul asta folosesc un ryoba (in fine, ryoba-style) si un gent’s saw mediocru pentru randunici. De-aia poftesc la ferastraiele alora de la Veritas. Ryoba e o scula misto, are dinti progresivi pe partea de rip si porneste extrem de usor pentru cat de agresiv e, dar nu-i bun de imbinari nici sa-l tai.

    No votes yet.
    Please wait...
    • Da, din cauza ca e flexibil, ryoba nu-i pentru imbinari… De aia este dozuki 🙂

      No votes yet.
      Please wait...

Lasă un răspuns