O istorie falsă şi retardată

Mult timp am judecat trecutul omenirii prin prisma lecţiilor de istorie şi a vizitelor la muzee. Ceea ce am “învăţat” astfel a fost că: oamenii s-au luptat pentru putere, i-au asuprit pe alţii, au pornit razboaie din orgoliu, şi-au înrobit semenii pe baza culorii pielii, au incendiat oraşe prospere, au torturat în numele lui Dumnezeu (sau Alah), şi-au trădat ţara pentru o pungă cu bani etc.

Privite astfel lucrurile – politic şi militar – nu e de mirare că oamenii trecutului mi-au părut primitivi şi samavolnici, în contrast cu ceea ce se afirma (şi pâna la un moment dat am crezut) despre epoca noastră – democrată, dreaptă, bazată pe legi şi condusă judicios de aleşii poporului.

De fapt, ambele părti ale judecăţii de mai sus sunt complet false: nici oamenii trecutului nu erau mai primitivi decât noi, nici noi nu suntem mai breji decât au fost înaintaşii noştri! Doar istoria care ni se prezintă, din perspectivă politică şi militară, este falsă şi retardată! Istoria aceasta nu dovedeşte decăt că, dintotdeauna, politica şi armata au fost făcute şi conduse de demenţi şi ticăloşi!

Pe de altă parte, dar puse în planul secund de istoria predată în şcoli, a existat dintotdeauna cultura, ştiinţa şi filosofia! Istoria adevărată şi care trebuie spusă este cea a lui Platon, Michelangelo şi Einstein, nu cea a lui Cezar, Ludovic XIV sau Busch!

Faptul că istoria celor din urma este scrisă cu sânge nu ar trebui să o facă mai importanta, din contră, ar trebui pusă la zid la fel cum ar trebui puşi la zid şi contemporanii care continuă să facă astfel de istorie bazată pe nedreptate, avariţie, ticăloşie, incultură, interese de partid şi grup etc.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

2 comentarii

 1. istoria predata in scoala este cu adevarat o aberatie ca de altfel tot sistemul de invatamant romanesc.
  era dupa revolutie bine si eu am invatat la scoala ca regele a parasit tara cu trenuri incarcate cu aur.
  dar un popor cult ar fi mai greu manipulat nu?

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Da, o gramada de porcarii ne invata la scoala cu inconstienta dementa! Mare parte din istoria noastra din manuale e falsa sau interpretata intentionat gresit, desi intentiile pot parea bune! In timpul scolii eu chiar eram mandru de faptul ca o tara atat de mica ii batea pe turci de le mergeau fulgii! De fapt, cea mai mare parte a timpului plateam tribut catre turci ceea ce, oricum, era mai bine decat sa ne fi “oferit” Regatului Ungar (care era mult mai agresiv dpdv cultural, religios etc). Noi scriem prostii in manualele de istorie dar turcii au chitantele de plata a tributului! 😉

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *