Go – Artă marţială străveche în slujba omului modern

   Go-ul poate fi privit şi ca un joc de strategie, dar Go-ul este cu mult mai mult decât atât! Pe lângă faptul de a fi cel mai fascinant şi mai complex joc de strategie din lume, el este o artă marţială străveche şi profundă, un mijloc de comunicare universal şi, mai ales, un instrument pentru dezvoltarea armonioasă a minţii şi educarea caracterului.

mountain_peak_weiqi_game1
   Regulile jocului de Go sunt înşelător de simple: nu este necesar echipament sofisticat, nu există mingi, palete, comori, turnuri, zaruri, formule magice, cartonaşe colorate etc. Şi nici o şansă de a câştiga din întâmplare! Toate piesele sunt la fel, cu excepţia culori: unele sunt albe, iar celelalte negre. 

   Descoperit de lumea occidentală abia la începutul secolului XX, Go-ul are, însă, o lungă şi fascinantă istorie în orientul îndepărtat. Inventat în China acum 4000-5000 de ani, Go-ul a fost desăvârşit în Japonia, acolo unde şi-a împletit destinul cu cel al clasei samurailor, sub înaltul patronat al comandantului militar suprem – shogunul – al cărui profesor de Go era considerat o persoană importantă în stat.


    Introdus foarte târziu în occident, Go-ul a fascinat unele dintre cele mai luminate minţi ale lumii. Printre personalităţile celebre care, de-a lungul timpului  s-au aflat în faţa tablei de Go pot fi amintiţi: Albert Einstein (Premiul Nobel pentru fizică), John Nash (Premiul Nobel pentru matematică), Alan Turing (pionier al computerelor), Emanuel Lasker (campion mondial de sah), Yasunari Kawabata (Premiul Nobel pentru literatură), Philip W. Anderson (Premiul Nobel pentru fizică), Bill Gates (fondatorul Microsoft), Mao Tse Tung etc.

   Echipamentul de Go este foarte simplu: o tablă de lemn caroiată cu 19 x 19 intersecţii pe care se vor aşeza piesele de formă circulară. Nimic mai simplu de atât! Cu toate acestea, complexitatea pe care o poate atinge este atat de mare încât computerele moderne nu-i pot face fată. În acelaşi timp, însă Go-ul poate fi înţeles şi savurat chiar de copiii în vârstă de doar 4 ani!

   Odată cu revoluţia industrială propulsată de japonezi in anii ‘60-’70, Go-ul şi-a facut un renume şi şi-a găsit calea spre mediul economic-financiar mondial. Unii dintre marii arhitecţi ai industriei moderne, manageri generali ai unor corporaţii ca Toyota, Nissan, Japan Airlines etc. au folosit strategii inspirate din jocul de Go în lupta pentru cucerirea pieţelor globale.

   In zilele noastre, Go-ul este din ce în ce mai puţin privit ca un simplu joc şi, în tot mai multe scoli şi universităţi din întreaga lume este studiat ca mijloc complementar de real folos în dezvoltarea unei gândiri strategice structurate cu aplicaţii practice în economie, finanţe, management, marketing, matematică, programare  etc.   

   Desigur, omul occidental – manager, investitor, inginer, economist etc.,  căutând cu pragmatism calea spre eficienţă şi competitivitate, are nevoie de mai mult decât de metafore şi filosofii orientale. El are nevoie de instrumente şi metode ştiinţifice care să-şi fi dovedit utilitatea practică.  Pentru el, ca pentru mulţi alţii asemeni lui, în zilele noastre dar şi de-a lungul ultimilor 4000 de ani,  Go-ul poate fi metoda cea mai eficientă, şi nu în ultimul rând plăcută, pentru dezvoltarea abilitaţilor de calcul, de anticipare, de luare a deciziilor, iniţiativei, intuiţiei, etc. Infinitul număr de situaţii diferite ce apar pe tabla de Go (nici o partidă nu este identică cu alta!) fac imposibilă abordarea strategiei jocului de Go pe baza de memorare de poziţii (ca în sah) şi doar o abordare inteligentă şi intuitivă în adevaratul sens al cuvântului are sorţi de izbândă!

   Nu în ultimul rând, trebuie spus că Go-ul promovează un set de valori morale universale, unanim acceptate atât în Orient cât şi în Occident. Istoria acestei arte marţiale străvechi a dovedit în numeroase rânduri că cea mai sigură, chiar dacă nu cea mai scurtă cale spre succesul dorit (pe tabla de Go, dar şi în viaţa reală) este calea onestitaţii, a muncii serioase, a cumpătarii şi echilibrului, a politeţii şi înţelegerii, a armoniei între material şi spiritual. 

 

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *