Viata e plina de vise, la fel si tabla de Go…

   In fata tablei de Go, cei doi oponenti par inclestati intr-o lupta pe viata si pe moarte. Desi fara nici o miza aparenta, cei doi sunt complet absorbiti si nimic din ce se intampla in jurul lor nu pare a-i atinge. Cu gesturi hotarate aseaza succesiv cate o piesa pe tabla de Go, parand a urma un plan stabilit cu mult timp inainte.

   Povestea inceputurilor in ale Go-ului a celor mai multi practicanti este rezumata de Radu Baciu, emblematic pionier al jocului in Romania, astfel:

“Prin 1972, un amic – pe nume Tudor Bratescu – imi suna la usa si-mi zice:
Uite un joc nou !
… si daca ar fi continuat atunci cu … “si de acum inainte, intreaga ta viata va fi legata de tabla asta !
… l-as fi privit cu neincredere.”

   Printre personalitatile celebre care, de-a lungul timpului, s-au aflat in fata tablei de Go pot fi aminti: Albert Einstein (Premiul Nobel pentru fizica), John Nash (Premiul Nobel pentru matematica), Alan Turing (pionier al computerelor), Emanuel Lasker (campion mondial de sah), Yasunari Kawabata (Premiul Nobel pentru literatura), (Premiul Nobel pentru fizica), Bill Gates, Mao Tse Tung, etc

   Originile jocului de Go se pierd in negura istoriei antice a Asiei si ar putea foarte bine data inca de acum 4000-5000 de ani. Pe vremea lui Confucius (600 î.e.n), Go-ul era deja una dintre cele patru “arte” principale ce trebuiau stapanite de un “cavaler” din China, alaturi de caligrafie, muzica si poezie.

   Regulile jocului de Go sunt inselator de simple: nu este necesar echipament sofisticat, nu exista mingi, palete, comori, turnuri, zaruri, formule magice, cartonase colorate, etc.  Si nici o sansa de a castiga din intamplare! Toate piesele sunt la fel, cu exceptia culorii: unele sunt albe, iar celelalte negre.

   Si totusi, care este motivul pentru care GO-ul a ramas popular mai bine de 4000 de ani? Eficienta cere practica – multa practica,iar a deveni bun este sinonim cu a fi acaparat. Tabla de Go este plina de vise, la fel ca si viata adevarata!

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

2 comentarii

 1. Ai idee de unde as putea procura un “set” pentru jocul acesta? Il joc de o vreme pe net, dar vreau “the real thing”…

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  • Inceraca aici: http://govest.ro/go.html
   Alte site-uri utile:
   http://govest.ro/go.html
   http://www.frgo.ro/
   http://gotimisoara.net/

   No votes yet.
   Please wait...
   Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *